Semper Fi – Ferdigbygget Trumpeter AAVP7A1 1:144


AA06Jeg har en svakhet for småskala, altså 1:144.  Det er ikke kun fordi miniatyrer er en fin utfordring som modellbygger,  men de er tar ikke mye plass når de er ferdig, og blir relativt raske å bygge.  Det er etterhvert et ganske godt utvalg av flymodeller i denne skalaen,  og ikke da kun de tradisjonelle passasjerflyene, som dominerte skalaen på 80 og 90-tallet når jeg hadde min første æra som modellbygger. Og mindre marinefartøy kan du og finne i denne skalaen. (De tar til gjengjeld nok plass!)  Men panserkjøretøy og lignende er det fortsatt ganske langt mellom.

Derfor var jeg ikke sen å be når jeg oppdaget at www.modelhobbies.co.uk hadde litt forskjellig i denne skalaen på lager, og jeg hadde plass i en bestilling…

Kjøretøyet

AAVP7A1 eller Assault Amphibious Vehicle Personell 7A1, er resultatet når de du krysser et pansret personellkjøretøy med en landgangsfarkost.  Introdusert som LVTP-7 i 1972  var dette en videreutvikling av LVT-5. US Marines omtaler det gjerne som Amtracks, en forkortelse av «amfibious tractor».  01

Kjøretøyene kan frakte en fullt utstyrt platoon på 25 soldater.  I 1987 begynte arbeidet med å styrke bestykningen, og en Cadillac Gage våpenstasjon med en MK-19 40mm granatkanon i tillegg til det vanlige M2 .50 kaliber maskingeværet, ble introdusert.  Denne oppgraderingen kalles UGWS (Up Gunned Weapons Station). Ulike former for ekstra panser (EAAK – Enhanced Applique Armor Kit)ble også utviklet. Opprinnelig var planen å bytte dem ut i 2013, men arvtageren er enn så lenge lagt på is, så de blir i tjeneste i overskuelig fremtid.03

Amtracks ble første gangen brukt i strid av Argentina under Falklandskrigen,  of året etter var de part av den suksessrike invasjonen av Grenada. Men de forbindes nok mest med USAs bidrag til Gulfkrigene og FN-operasjonen i Somalia. Det er blitt reist kritikk om at de ikke beskytter troppene i like stor grad som mer spesialiserte, tyngre personelltransporter som M2 Bradley, men  for US Marines gir de en enestående fleksibilitet.

Cpl. Daniel Mallory, squad leader with 1st platoon, Alpha Company, Battalion Landing Team 1st Battalion, 9th Marine Regiment, 24th Marine Expeditionary Unit, secures the rear of an amphibious assault vehicle (AAV) as Lance Cpl. Daniel Pursley, team leader, leads his team towards their objective point during a mechanized assault as part of a live fire range in Djibouti, Africa March 29. AAVs from Amphibious Assault Vehicle platoon transported and supported infantry Marines throughout mountainous environment. 24th MEU Marines performed a series of sustainment and joint exercises alongside the French military servicemembers while in Djibouti. The 24th MEU is currently serves as the theatre reserve force for Central Command during its seven month deployment aboard Nassau Amphibious Ready Group vessels. (U.S. Marine Corps photo by Sgt. Alex C. Sauceda)

I tillegg til US Marines brukes Amtracks av Brasil, Argentina, Chile, Venezuela, Italia, Spania, Taiwan, Japan, Sør-Korea, Thailand, Filippinene og Indonesia.

ByggesettetAA00

Trumpeter sett 00103 er et av tre ulike versjoner som ble utgitt i 2011.  Det er  en litt uvanlig forpakning,  siden delene (10 i tallet) ikke er festet til et støpetre, men ligger løst i en blisterpack. En type forpakning som nok er vanligere i Japan enn på våre breddegrader.  AA01Kvaliteten på delene er derimot storslagen.  Ved første øyekast ser det nesten ut som en resin-støp, så crisp er detaljene.  Ved nærmere ettersyn er det litt småplukk,  noe flash, og en skade ved støpefoten på en av delene.  En runde med diamantfil og slipepapir trengs altså, skaden forsvant heldigvis med litt lim og maling som «putty».AA03

AA04

Det er ikke en separat byggeanvisning, den er trykket på baksiden av esken.  Det er heller ingen malebeskrivelsen, og du må selv tolke dekalplaseringen basert på illustrasjonene på siden av esken.

Litt kjapp googling avslører at profilen kinensiske Trumpeter har gått for er en gammel slager som Tamiya har brukt på sin 1:35 modell blant annet.  26871Det er ikke noen nærmere beskrivelse enn «US Marines, Operation Desert Storm, Irak 1991»  men det holder.

Disse kjøretøyene var malt i fargen Tan686A, som tilsvarerer Federal Standard 595 Color FS 33446 «Desert Tan».  Jeg hadde en boks med en maling som så noenlunde lik ut, og sørget for å gi den litt liv med litt forsiktig weathering.

Passformen er utmerket, og det er en problemfri byggeprosess.  Vær obs på at dekalene er ekstremt tynne, så de har en tendens til å ville krølle seg!  Tunga rett i munn og forsiktig bruk av pinsett og pensel er moralen! Pluss i boka til Trumpeter som har teipet fast et beskyttelsesark over dekalene, så de ikke skal bli ripet opp i esken!

AA02

Modellen

Dette er jo definitivt en modell du kan bygge på en kveld, og det kan være et fint avbrekk fra andre prosjekt.  For £2 er settet absolutt verd pengene!

AA05

AA08

AA09

AA07