RNoAF i miniatyr: Italeri byr på en norsk Arado


 

I Italeris katalog for 2018 dukker det opp en overraskelse for de som interesserer seg for modeller med tilknytting til Luftforsvaret.

Italeri gir nemlig ut en ny utgave av sitt byggesett av sjøflyet Arado Ar 196A, denne gangen som modellvarianten A-3.

Italeri – Nr. 2784 – 1:48 Arado Ar 196 A-3

Dette byggesettet ble første gang utgitt i 2010 og har også blitt solgt under Tamiyas navn. Den nye utgivelsen er en såkalt Super Decal utgivelse med mange ulike profiler, og en av dem er overraskende nok norsk.

Arado Ar 196 var Tysklands standard lette sjøfly under krigen, og ble brukt både som speider fra de tyske slagskipene, i såkalte bordfliegergruppen, og stasjonert ved marinebaser langs kysten.

Norge har en lang kystlinje, og det var mange Arado’er stasjonert her under krigen.  Jeg skrev i november i fjor om en slik Arado som ble funnet på bunnen av Trondheimsfjorden. Der nevnte jeg at minst ett slik fly ble tatt i bruk etter krigen av Luftforsvaret, som krigsbytte.

Vel skal vi tro Italeri var det minst ett til.  I tillegg til 3 tyske maskiner (fra henholdsvis Slagskipet Tirpitz, Krysseren Prinz Eugen og en kystskadron i Egeerhavet) er det en maskin i bulgarske farger, og denne:

En maskin lakkert om til norsk grønnfarge og med norske kjennetegn, stasjonert i Horten i 1946. Litt søking senere har jeg funnet to bilder av denne maskinen, men uten mer informasjon enn at bildene er tatt i Horten kort tid etter at flyet var reparert og overtatt av Luftforsvaret.

Er det samme maskin som senere fløy på Vestlandet?  Umulig å si uten mer etterforskning en jeg er parat til å gjøre.  Men det er interessant at bildene, om de er ekte, i det minste underbygger Italeris profil, med werknummer malt på halefinnen, men ingen øvrige kjennemerker utover nasjonalitetsmerkene.

Uansett litt artig at Italeri har tatt med denne profilen i denne utgivelsen.

 

Bilder av boks og profil copyright © 2018 Italeri – Fair Use.
Arkivbilder av ukjent opphav via Pinterest og Google.