Drøm fra Disneyland eller Mareritt med lukt av Tusenfryd?


Christian Tybring Gjedde (Foto: Line Møller / VG)

Som de fleste sikkert har fått med seg fikk Kent Andersen, styremedlem i Oslo Frp og Christian Tybring Gjedde, stortingsrepresentant og leder av Oslo Frp, en kronikk på trykk i Aftenposten der de hudfletter det flerkulturelle samfunn som et mislykket, utopisk prosjekt som kun har bragt djævelskap og ufred inn på bekostning av sunn, norsk kultur. Ikke uventet har ikke reaksjonene latt vente på seg. Særlig i Oslo, der FrP jo inngår i en klertallskonstellasjon i byrådet. At Oslo også er Norges mest multietniske by, og har enorme problemer med kriminalitet, gjør det hele enda mer betent.

Tybring Gjedde forsvarer seg med at dette mener jo Folk FlestTM i god FrP-tradisjon, mens partiformannen hans ikke er like overbevist. Høyreradikale krefter er selvsagt helt ekstatiske, men det er ikke gjensidig. Og mange krefter i Høyre mener at slike utspill understreker hvorfor regjeringssamarbeid ikke er særlig aktuelt med det første.


Hva galt har egentlig Gjedde gjort? Vel han har jo for det første fornærmet Disney-konsernet, så om han ikke passer seg blir han vel saksøkt på amerikansk vis. Men i tillegg har han i god FrP-ånd satt fokus på et problemområde de fleste andre partier misliker sterkt å måtte ta stilling til, og selvsagt kjørt på med hyperboler og overdrivelser får å male ut poengene sine mest mulig. Og de øvrige partiene har nærmest overlatt hele banehalvdelen til dem. Alle oppegående mennesker vet at det er enorme utfordringer knyttet til innvandringen i Norge, de vet at tusenvis av lykkejegere forsvinner fra norske mottak, og at hjemsendelsen av grunnløse asylanter er treg og inneffektiv. Forsøk på intergrering og assimilering inn i vestlig, sekulær og demokratisk kultur og samfunn har vært halvhjertet, feilslått eller omtrent fraværende. «Hvorfor bruke millioner på flyktninger her til lands, når vi kunne leaset et område på størrelse med fastlandsnorge for en brøkdel av summenm i Afrika, og tilbudt mange flere trygge leveforhold der?» Selvsagt et FrPs analyse av problemstillingen overforenklet og banal, men så lenge det er den eneste analysen, så gjør de andre partiene det så rørende enkelt for FrP å sanke stemmer. Hvis du skjønner at kollektivtransporten ikke fungerer, og den eneste bilforhandleren selger Lada, ja da kjøper du en Lada, selv om du helst ville hatt en BMW.

Skumle fremmedkulturelle, som er klar til å overta landet og ødelegge kulturen vår. Her representert ved dame i burka


Det er kanskje ingen stor overraskelse, (Dagsavisen er ikke kjent for å være mest på G når det gjelder verden omkring seg), at den eneste støtten Tybring Gjedde har fått er fra Senterpartiets Ola Borten Moe. Jeg skal ikke være så barnslig at jeg trekker frem at forløperen til SP, Bondepartiet, hadde kanskje sin mest kjente statsråd i Vidkun Quisling. Men det er symptomatisk at partiet som har visst størst fremmedfrykt og mest protesjonisme de siste 20 årene her til lands går god for denne analysen. Og i motsetning til Tybring Gjedde og co, som er mest skeptisk til fremmedkulturelle, så er SP generelt minst like skeptisk til vest-europeiske land. Det felleseuropeiske prosjektet EU er jo fanden selv der i gården, uansett hvor mye det har sikret freden og økt levestandarden i Europa. Senterpartiet har i likhet med Fremskrittspartiet også en overdrevet tro på NORSK kulturs fortreffelighet. At for eksempel irsk biff, nederlandsk ost eller italiensk skinke er langt bedre og rimeligere enn de norske alternativene eller at vi har kun 30 % frittgående høns mens Østerrike har forbudt burhøns, spiller ingen rolle.

Begge parter har misforstått. Selvsagt er moderne, sekulære vestlige demokratier en langt bedre og mer utviklet samfunnsform enn lovløse middelaldersamfunn basert på klaner, overtro og ufrihet. Men det er faktisk ikke kun Norge som er fanebærer for den vestlige kulturkrets. Ja det er et problem at blonde jenter, homofile unggutter og vestligorienterte innvandrer blir trakassert på gata i visse deler av Oslo. Og naturligvis burde kriminelle ungdomsgjenger, proffe tiggere, sigøynere på tyveritokt, trangsynte imamer, selvforskylt uidentifiserbare asylanter og annet bøss interneres på Jan Mayen. Men det forbindrer ikke at de samme problemer dukker opp på nytt, om man ikke sørger for å fjerne grunnlaget for at de oppstår.

Carl I Hagen kan umulig være særlig imponert over måten gutta i Oslo FrP har skaffet seg medieomtale


Tybring Gjedde mener at Norsk kultur står i fare for å utraderes av kulturen til de «andre». Han burde for det første sppurt seg om hva som egentlig er så «rotnorsk». Jeg mistenker at det meste av det han tenker på er felles vestlig kulturarv, som rett nok kan være presset på mange områder, men som likefullt har enormt mange forsvarere. Ikke kun i form av oss urinnvånere, men også av brorparten av de som har søkt nødhavn, eller sin egen lykke, her på våre breddegrader. Vi må bare bli flinkere til å få fjernet de nissene på lasset som har sneket seg med, men det gjør vi ikke ved å eskalere det hele til en parodi der kun de med blond hår og bunad i blodet representere det gode og ekte.

Tybring Gjedde er så vidt jeg vet blåruss, og av den grunn har han neppe demn samme grunnleggende bakgrunnskunnskapen å lene seg på som vanlige folk. Men han kunne gjøre klokt i å ta en titt på kanskje verdenshistoriens mest ekspansive og suksessrike imperium: Romerriket.

Romerriket var jordmor for det moderne Europa og vestlig kultur slik vi kjenner den. De Tre Gratier, veggmaleri fra Pompeii (Museo Nazionale, Napoli)


Romerriket varte i over 1200 år, på det meste dekket det et område større en EU, og med forholdsvis større andel av befolkningen. Det gjennomgikk mange faser, og er grunnpilaren i all vestlig kultur, bindemiddelet mellom old-antikken og middelalderen. Romerriket hadde naturligvis mange svakheter, bare det å administrere et slikt enormt imperium uten moderne hjelpemidler virker umulig. Men en av Romerrikets fremste hjelpemidler for å klare dette var ved uhemmet assimilering og intergrering. Det var likegyldig om du var Vandal, Goter, Kelter, Nubier, Egypter, Kopter, Spanjol eller født like utenfor Roma, var du borger av Romerriket hadde du de samme plikter og rettigheter. De absorberte religioner, språk og kulturer uten omsvøp. Pax Romana får dagens Pax Americana til å virke som en pustepause i en boksekamp. Grekerene oppfant demokratiet, filosofi og vitenskap slik vi kjenner det, men det var romerene som satte de i system, og fant praktiske applikasjoner for nyvinningene. Vi snakker om et folk som dro fra sine 5 etasjers leieblokker på sportsstevner på stadioner bygget i betong, og stoppet på veien hjem for en kjapp hamburger og en tur på go-go-bar. Dette er de som oppfant sloganen «Verv deg og se verden». Og det var det første samfunn med reell sosial mobilitet. Du kunne gå fra bondgutt til slave, soldat, gladiator og ende dine dager som senator.

Dessverre gikk mye av dette, sammen med mye av teknologien, glemt i middelalderen der man fikk en fragmentering av kulturer, og folkegruppene ble seg selv nok. Men det er utvilsomt mye å lære av romerene på hvordan få vidt forskjellige mennesker til å fungere sammen i et samfunn, uten at de enkelte må gi for mye slipp på egen bakgrunn, men samtidig kan absorberes i en større grunnkultur.

Så får vi håpe at de andre partiene snart lukter lunta, og åpner sine egen bilforretninger snart, så ikke det eneste alternativet til bussene som ikke går, er forurensende FrP-Ladaer