Synkehull – The Matrix rebooting


Synkehull i Guatemala by (Bilde: AP)

Etter stormen Agathe åpnet det seg et digert, 60 meter dypt synkehull midt i Guatemala by. Synkehullet slukte et hus og et veikryss, og det er ikke første gang Guatemala by opplever dette naturfenomenet, i februar 2007 oppstod et over 100 meter dypt synkehull som resultat av store nedbørsmengder kombinert med en utett kloakkledning. Men hva er egentlig synkehull?

Hvordan synkehull oppstår

Et synkehull er en naturlig fordypning i jordoverflaten som oppstår på grunn av en prosess der vann løser opp karbonatbaserte steinarter som for eksempel kalkstein. Over tid vil det da danne seg grotter og hulrom i bergmassen, og på et gitt tidspunkt overskrider vekten av massene over hulrommet bruddlasten, og det hele raser sammen.

Synkehull kan ha en diameter fra 1 meter til over 300 meter, og de kan bli svært dype. Ofte vil synkehullet være kringsatt av nedraste løsmasser, men det kan og oppstå spektakulære hull med kun bart berg. Ofte kommer sammenbruddet der et synkehull oppstår som et resultat av en økning i vanngjennomstrømmingen, enten som et resultat av store nedbørsmengder, eller og på grunn av menneskeskapte forandringer i grunnvannstand og poretrykk. (Oppdemminger eller endring av elveløp for eksempel.) Nedtapping av grunnvannet til vanning for eksempel kan medføre at det som før var vannfylte hulrom nå blir åpne grotter, som selvsagt tåler mindre trykk.

The Great Blue Hole utenfor Belize

Ofte danner det seg dype brønner der synkehull fylles med vann, og de har vært brukt som avfallsplasser, som naturlige vannkilder eller som offersteder. Maya-indianerene for eksempel senket offergaver av gull og keramikk ned i store synkehull som ledd i sine ritualer. Synkehull kan og oppstå i korallrev, og slike såkalte «blå hull» er gjerne svært populære steder for dykkere.

I teorien kan synkehull oppstå alle steder der det er bergarter som er utsatt for utvasking, men noen områder er mer utsatt enn andre. Mellomamerika, Florida, men og steder som Pennsylvania og Sør-Italia er utsatt. Områder med mange synkehull kalles gjerne karst-landskap, og prosessen omtales også ofte som karst. I alt 12% av jordoverflaten er sllike karst-landskap. Det kan å oppstå «falske» synkehull der løsmasser blir vasket ut under en mer impermeable lag. Moralen er å ta en geoteknisk vurdering før man gjør inngrep som vil påvirke grunnvannstanden.

Synkehull i Polk County, Florida – Sannsynligvis utløst av boreriggen som ble fanget i hullet

Med andre ord behøver du ikke se skeptisk på bakken, og frykte at jorden vært øyeblikk vil åpne seg og sluke deg. I Norge er det få steder som er typiske karstlandskap, men det er noen områder av Nordland der grunnen består av karbonatbergarter, og ekte synkehulll oppstår.

Det er lett å skjønne hvordan slike naturfenomen i tidligere tider ble tatt til inntekt for alt fra guds straff til trolldom og dårlige omen. At de gjerne ble gjenstand for ritualer og ofringer gjør og at dykking og spelunking i slike gamle synkehull er attraktive syssler for arkeologer og eventyrere.