Tegnet magi 52: Rocky på Tur


Så lenge den globale bastarden huserer land og strand rundt på hele kloden blir det ikke mye reisevirksomhet.  Så da passer det kanskje bra å bli med Martin Kellermans rølpete alter-ego bikkje på mer eller mindre vellykkede utflukter.

Rocky på tur

Av Martin Kellerman. Pelikanen forlag . ISBN: 978-82-93237-31-0
Utgitt mars 2014  – Norsk – 287 sider

Rocky er en serie jeg aldri har hatt noe stor forhold til. Den har vaket som biserie i en del tegneserieblader, men jeg har aldri helt satt meg inn i serien.  Kanskje fordi det ikke alltid har fungert like godt å oversette en erke-svensk serie til norske forhold.  Den svenske folkesjela er tross alt ganske forskjellig fra den norske.

Men når denne boka dukket opp på et eller annet salg hos ARK (Mamutt-salg kanskje, jeg husker ikke)  nedsatt til 79,- fra veiledede pris på 328,- så plukket jeg den med. Siden 2005 har Rocky også kommet ut i flere bøker på norsk, først hos Schibsted og senere hos Egmont. I 2012 overtok Karl Ove Knausgård med sitt forlag Pelikanen rettighetene til å gi ut Rockybøker på norsk, så det er de som står bak denne utgivelsen.

I denne formatet fungerte serien faktisk bra, der den presenterer historier fra ulike ferieturer Rocky har vært på med ulike kumpaner fra Tokyo i 2006 til motvillig familieferie på Kanariøyene i 2014. For de som ikke kjenner serien så er det en typisk moderne stripeserie, der hver side har sitt sluttpoeng, «gagg», men samtidig bindes stripene sammen i lengre historier og har en kronologi.

Martin Kellerman «la ned» serien i 2018  etter 20 år og 1 måned, så denne boka dekker kanskje noen av de mest typiske årene i serien liv. Det er for eksempel ikke noen merkbar forskjell i tegnestilen fra den tidligste historien til den siste, serien hadde satt seg.

Det er jo få aktiviteter som kan være like slitsomme, stressende og forvirrende som ferieturer og her får de fleste sine reisepass påskrevet med sprittusj. Du skal ikke ha vært på mange turer i utlandet før du nikker gjenkjennende til mange av de betraktningene og opplevelsene Rocky presenterer. Særlig om du noen gang har vært på guttetur til en storby, uten alt for klare planer på forhånd.

Samtidig faller ikke Kellerman for fristelsen til å bli for rund i kantene. Hvor mange andre tegneserieskapere slipper unna med å la hovedpersonene innføre kodeordet «smurfene» for nazister på Berlintur, eller utbroderer ulempene med feriemage i Thailand like før man skal sjekke ut fra hotellet?

Fullpris er kanskje litt stivt for denne utgivelsen, selv om den både har stive permer og et hendig format (den er i pocketbokstørrelse, ikke nærmere A4 som de flestetegneseriebøker).  Men om du kommer over den å tilbud er den verd å plukke opp for noen timers humring.