Sommerferie2020: Haugar 25 år jubileumsutstilling


Haugar, eller Haugar Vestfold Kunstmuseum fyller 25 år i høst. Det var planlagt en storstilt jubileumsutstilling i høst. Når museet først måtte stenge på grunn av den globale bastarden, bestemte de seg like godt for å fremskynde utstillingen så når de kunne åpne dørene igjen nå i juli var det duket og klart.

Fra museets presentasjon av utstillingen:

Gjennom generøse gaver og begrensede midler til innkjøp, har Stiftelsen Haugar Vestfold  Kunstmuseums samling i dag omlag 500 arbeider. I anledning jubileet har vi valgt ut 180 arbeider av 95 ulike kunstnere som fyller hele huset til glede for både fastboende og turister sommeren igjennom.

​Utvalget er gjort av stiftelsens styreleder, professor ved Universitetet i Oslo Øivind Storm Bjerke, som gjennom sitt verv har kunnet følge museets arbeid helt fra starten. Han uttaler:

«Dessverre ble dette kunstmuseet ikke opprettet i 1880. Da kunne vi kanskje ha gledet oss over å eie hovedverker av Hans Gude, Edvard Munch, Harald Sohlberg, Ludvig Karsten og alle andre kjente kunstnere som gjennom årene har malt motiver fra Vestfold som nå fyller andre norske kunstmuseer. Samlingen inneholder først og fremst samtidskunst, men byr også på noen eldre godbiter signert Peder Balke, Matthias Stoltenberg, Hans Heyerdahl, Eilif Peterssen, Harriet Backer, Thorolf Holmboe og Astrid Welhaven Heiberg.

Utstillingen viser en samling som avspeiler museets ambisjon om å løfte frem det beste på kunstscenen i Vestfold, og sette inn arbeidene i en større nasjonal og noen ganger internasjonal sammenheng.

Med andre ord en utstilling som spenner bredt, men med hovedvekt på moderne kunst.  Det er stort sett bilder men også Morten Viskums illevarslende statue «The Clown» er utstilt.

Blant andre kunstnere finner vi selvsagt Kjartan Slettmark representert med flere verk

Lars Elling: The Unfinished Dancefloor

Og diverse andre norske samtidskunstnere samt noen eldre verk.

Utstillingen i 1. etasje står frem til 6. september, mens utstillingen i 2. etasje skal stå ut året. Vel verd et besøk om du er i Vestfold i sommer.