Kuratorens hjemmekontor.


Som så mange andre museer måtte The Tank Museum på Bovington Camp i Dorset i Sørvest-England stenge dørene i våres på grunn av den pågående globale bastarden.  Heldigvis er dette museet usedvanlige flinke til å bruke Youtube i sin formidling. Så når alle ble sendt på hjemmekontor, økte de bare videoproduksjonen.  Den mest fornøyelige serien videoer er det nok kurator David Willey som står for.

I starten var det en salg blanding av historieforelesning, bok og filmanmeldelser og diverse annet. Men etter litt prøving og feiling fant han formen. Hans videoer med spørsmål og svar, filmet i egen hage, med border collien Finn som trofast assistent/distraksjon, er sjarmerende hjemmesnekret men samtidig lærerike og underholdende.  Der er noe eget med eldre britiske herrer som håndterer «moderne media» så elegant og naturlig.

Det er selvsagt ikke kun for å moro skyld. Så lenge museet var stengt var det få inntekten, men den omfangsrike nettbutikken har vært i drift hele veien, så han presentere et lite utvalg av hva de har å by på på slutten av hver episode.  Alt fra teposer og hånddukker av Finn, til byggesett og en lang rekke bøker.  (Hadde ikke fraktkostnadene vær såpass høye hadde jeg forlengst gått amok i bokseksjonen i den butikken, men jeg avventer litt siden de jobber med å finne billigere løsninger.

Du kan følge hele kanalen til museet HER.

Når vi ført er innom temaet panservogner på Youtube ville det være for galt å ikke nevne The Chieftan (eller Nicholas Moran som han heter i det sivile).

Han er opprinnelig irsk, har tjenestegjort i US Army som vognkommandør på en A1 Abrams i Irak, og er i dag Wargaming America’s faste tanker og amatørhistoriker. I tillegg til å gjøre research for tankene i spillet World of Tanks, lager han også videoer på sin egen kanal.

I tillegg til å lage videoer fra ulike museer og samlinger der han presenterer ulike panserkjøretøy utvendig og innvendig, lager han videoforelesninger om panserdoktrinenes fremvekst i ulike land, han bygger litt byggesett, snakker om ulike tank-relaterte problemstillinger  Som hvorfor USA ikke produserte tunge stridsvogner under andre verdenskrig, om tyske stridsvogner var overkompliserte, hva som er fordeler og ulemper med automatisk lading, hvordan favstandsbedømmelse ungere i en stridsvogn og så videre.

Og natuligvis har han også Q&A-videoer.

Han klarer for det første å presentere et vell av kunnskap og erfaring på en lettfattelig og lærerike måte, samtidig som han ikke glemmer å være underholdende.  En boblende entusiasme kombinert med pussige betrakninger og en viss kynisme er en god ting.

Begge disse videokanalene er delvis et resultat av den oppblomstringen av interesse for panservogner som det vilt populære nettspillet World of Tanks har startet.  For de som lar seg fenge av spillet begynner fort å følge opp interessen med mer historisk bakgrunnsmateriale.  Det har faktisk også sørget for en økt interesse for modellbygging. Spillere som har sine favoritter i spillet vil fort han de på hylla også, og byggesetteprodusenter lar seg ikke be to ganger.  Dessuten betyr det at mer obskure varianter og modeller plutselig forsvarer seg å produsere som byggesett, til stor glede for resten av modellbygger-miljøet.

Uansett, om du har den minste interesse for panservogner og militærhistorie burde du sjekke ut disse to på youtube!