Sommerferie2020: En piggete gjest


Det er koselig med have, i hvert fall når den tiltrekker seg hyggelig fauna. Forleden kveld laget guttene (Odin & Loke) et veldig spetakkel. Når vi sjekket så viste det seg at det var et piggsvin, Erinaceus europaeus, som var ute på aftentur.

Vi tok guttene opp på terrassen og jeg fant frem kameraet. Etter en liten stund skjønte det av faren var over, og en snute stakk frem fra den lille piggballen. Piggsvin er forbausende raske til bens men det var mye å snuse på, og innImellom måtte fotografen overvåkes litt.

Piggsvin er sålegjengere, og går på våre breddegrader i dvale om vinteren, gjerne i en stor haug med løv.  De er nattaktive dyr som helst sover bort dagen på en sval plass, og de er kjent for å snorke! Piggene er 2-3 cm lange, og de bytter ut de 6-9000 piggene fortløpende, de er laget av keratin, akkurat som hår og negler.

Disse små (25-40 cm lange) altetende krabatene foretrekker insekter og andre virvelløse dyr, men går ikke av veien for å mumse i seg små amfibier eller frukt om det får sjansen.  Men aldri gi piggsvin melk! De tåler ikke laktose, og kan derfor får løs mage. Det øker risikoen for uttørring for disse småtassene som her i landet vanligvis er mellom én og halvannen kilo. Katte- eller hundemat derimot er populært, eller bare en skål med frisk vann.

Så håper jeg gjesten vår ikke forteller skremmehistorier til slekt og venner om disse store, fæle sorte hundene hun såvidt slapp unna, men heller tørr å komme tilbake en annen kveld!