Kjærlighet, død og roboter [Seriøst 15: LOVE DEATH + ROBOTS – Sesong 1]


Det er jo en stående vits at folk har rundet Netflix den siste måneden, etter at nesten alt som var gøy har blitt umulig på grunn av faren for COVID-19.  Fullt så ille er det vel ikke,  men jeg fikk i det minste tid til å få sett ferdig en animasjonserie som kom i fjor vår. LOVE DEATH + ROBOTS

Love, Death & Robots (stilisert som LOVE DEATH + ROBOTS) er en amerikansk antologi med animerte kortfilmer for voksne laget for Netflix.

Den første sesongen med 18 episoder ble utgitt 15. mars 2019. Serien er produsert av Tim Miller, Joshua Donen, David Fincher og Jennifer Miller, men hver episode ble animert av forskjellige selskap fra en rekke land. Det betyr at stilen skifter dramatisk mellom episodene,  fra nær fotorealistisk, til mer klassiske animasjons-stiler.  Det kler de ulike historiene, og det er helt klart ikke tilfeldig hvilke studio som har fått de ulike skriptene å jobbe med.

Serien er en oppstod som ledd i Fincher og Millers langsiktige prosjekt med å lage en reboot eller oppfølger til den animerte science fiction-filmen Heavy Metal fra 1981, som igjen var inspirert av Heavy Metal Magazine. Heavy Metal er et amerikansk magasin for science fiction og fantasy, første gang utgitt i april 1977. Magasinet er først og fremst kjent for sin blanding av mørk fantasy / science fiction,  erotikk og steampunk-tegneserier.

Det gjelder for denne animasjons-serien også.  Det er mye svart humor, snurrige påfunn og ville ideer,  som gjør seg godt i kortformat. En del av ideene hadde ikke vært like sjarmerende om de ble tværet ut, men i dette formatet, der hver film er mellom 6 og 17 minutter lang fungere det utmerket.  Enten ideen er alternative tidslinjer som dreper Hitler på en lang rekke kreative metoder,  hyperintelligent yoghurt, urgamle spøkelseshaier eller varulver fra Taliban. (Ja, ingen av de temaene er noe jeg dikter opp.)

Som alltid i antologier er det litt vekslende kvalitet.  Om jeg skal plukke ut fem favoritter må det være «Lucky 13», om Dropship #13-02313 som den ferske piloten Lt. «Cutter» Colby får tildelt etter at de to forrige mannskapene har blitt drept i tjeneste.  Videre «Suits», om farmere i gigantiske mech’er som forsvarer gårdene sine mot en invasjon av glupske aliens, «Three Robots» der vi finner tre roboter på sightseeing i en postapocalyptisk verden (og vi finner ut hva som egentlig bragte oss til undergang), og «The Secret War» der en tropp russiske soldater under 2. verdenskrig etterforsker mystiske angrep i Sibirs ødemark. Sist men ikke minst «Sonnie’s Edge»: I en fremtid der «beastie-fights» gladiatorkamper mellom genetisk konstruerte monstre styrt mental av en menneskelig pilot, har piloten Sonnie en hemmelighet som gir henne et overtak …

Om du liker kreativ og til tider morsom sci-fi og fabulering og ikke lar det affisere av litt blod, gørr og nakenhet, er det bare å benke seg. Netflix har dessuten fornyet serien, så en sesong nr to er under arbeid.