Sd.Kfz. 184 Ferdinand & T-34/76 (Mod 1940)


Med hjemmekontor på ubestemt tid blir det tid til å sette seg ved byggebordet igjen med langt større hyppighet enn har vært mulig  de siste årene.

Der er det for tiden tre britiske fly fra starten av krigen underveis. I mellomtiden fat jeg ut at det var to små modeller fra i vinter jeg ikke har postet bilder av.

Begge er fra russiske Zvezdas utmerkede serie panservogner i skala 1:100, som jeg har god erfaring med fra før.

Kjøretøyene

T-34 var Sovjetunionens viktigste mellomstore stridsvogn under andre verdenskrig.  Totalt ble over 84000 produsert, hvorav ca 35000 med 76 mm kanon.  Typen var i produksjon fra 1940, til langt ut på 60-tallet,  de senere med 85 mm kanon i tårnet.  Akkurat denne modellen er et eksempel på de tidligste modellen, produsert i 1940,  senere modeller hadde større tårn, bedre panser, eksterne drivstofftanker og mange andre små endringer. Konstruksjonen hadde noen viktige nyvinninger, den viktigste at panseret var vinklet, og dermed langt mer effektivt,  på bekostning av plass inne i vognen.  Men det viktigste var at den var enkel å produsere og bruke, så russiske fabrikker kunne produserte de i enorme mengder. Noen steder, som i Stalingrad ble de kjørt rett fra samlebåndet og ut i kamp.  Produksjonskvaliteten og finishen var under en hver kritikk, men når forventet levealder på en vogn kunne regnes i uker og ikke i år var ikke det så farlig.

T-34 ble etter krigen erstattet av mer moderne utstyr for sovjetiske styrker, men ble en eksportsuksess til satellittstater, og til sovjetiske allierte, og den dag i dag er typen i aktiv bruk i Afrika og deler av Midtøsten.

Sd.Kfz. 184 Panzerjäger Tiger (P) var en tung tysk panzerjager, altså en stridsvogn utviklet for å bekjempe andre stridsvogner. 91 enhetene ble bygget i 1943 på chassis utviklet av Porsche for den planlagte Panzerkampfwagen VI Tiger.  Når Henschel vant konkurransen om å bygge denne, ble chassisene i stedet grunnlaget for denne panzerjageren, som fikk navnet «Ferdinand», etter konstruktøren Ferdinand Porsche.

Våren 1944 ble de oppgradert og forbedret, og det offisielle navnet ble endret til «Elefant». Med en opptil 20 cm tykt panser, og det fryktede 88 mm  Pak 43/2 L/71 som hovedskyts veide den inn på voldsomme 65 tonn.

Byggesettene

Som forventet var det en rask jobb å bygge samme de små modellene. Du bruker vesentlig mer tid på maling enn bygging. Detaljene er bra, særlig med tanke på skalaen, så selv om de er utviklet også med wargamere for øyet, gjør de seg bra på hylla.

Det eneste jeg skulle ønske er at Zvezda hadde kostet på seg et lite ark med vannmerker, om ikke annet noen røde stjerner, balkenkreutz og tall.

Uansett, dette er finfine småprosjekt å jobbe med i pauser mens du lar mer komplisert modeller tørke, eller du bare må finne tilbake til byggeformen etter et avbrekk.

Modellene

Bilder
«T-34/76 Model 1941 – Central Armed Forces Museum, Moscow» – Alan Wilson via Wikipedia – CC BY-SA 2.0
«Panzerjäger Tiger Elefant tank destroyer on display at US Army Ordnance Museum, Aberdeen, Maryland» – Scott Dunham via Wikipedia CC BY 3.0
Alle bilder av modeller: Forfatteren – CC BY-NC-SA 3.0