Leselystig 33: For Konge, Fedreland og Flaggets heder!


Det går ikke så fort når det er 4-5 bøker som leses samtidig, og det i tillegg er mye å gjøre på jobb.  Men jammen rakk jeg ikke lese ut en bok denne helgen

For Konge, Fedreland og Flaggets heder!

– Hva postkort kan fortelle om den Kongelige Norske Marine

Leif Preus
Lykkens Prøve A/S, 2003 Horten
ISBN: 9788299504874 – 96
 s. Innbundet – Norsk.

Leif Preus (født 18. februar 1928 i Horten, død 5. mai 2013) er nok best kjent som fotograf og grunnleggeren av Preus Foto og Preus museum i Horten i Vestfold. Han ble æresmedlem i Norges Fotografforbund i 1992 og utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2003. Men han begikk også en rekke bøker, og dagens bok er en av dem.

Denne boken ble gitt ut i anledning Marinemuseets 150 års jubileum i 2003.  Temaet er hvordan norsk vi kan spore utviklingen av den norske marine i norske postkort.  For vår marine har alltid vært et ettertraktet motiv for norske postkort.

Preus deler opp boken i ulike kapitler som  for eksempel våre panserskip,  Kongeskipet og Kongesjaluppen,  Valkyrjen som ble kjøpt inn etter en kronerulling blant landets kvinner, og de første ubåtene.

Det tidligste skipet som omtales med fotografi-postkort er dampfregatten Kong Sverre som ble sjøsatt i 1860,  et katastrofalt feilkjøp som endte sine dager som losjiskip på Horten havn. Skipet var foreldet som krigsskip allerede før det ble sjøsatt, og Preus spekulerer i om mangelen på bilder eller kort som viser skipet under fulle seil er fordi man rett og slett aldri kostet på seg å kjøpe inn seilføring!

Preus har en personlig og anekdotisk stil som kler boka,  den gir seg ikke ut for å være en vitenskapelig avhandling eller en komplett oversikt over temaet.  I stedet kommer han gjerne med forslag til mulige samlerområder for de som samler på postkort, men og filatelister.

Ja for du kommer naturligvis ikke helt utenom frimerker når det snakk om postkort! Blant annet den såkalte Londonserie, gitt ut i 1943 for å brukes på norske skip. Opprinnelig var det valørene 10-15-20-30-40-60 øre,  og i i april 1945 kom to motiver ut i ny farge med valørene 5 og 7 øre.

Dette er en artig liten bok i breddeformat, enten interessen din ligge i foto-postkort som samlerområde, eller norsk marinehistorie.

Bilder:
Omslag 
eget bilde
Londonserien frimerker1943 via Frimerke Forum nr 1 – April 2016 / Fair Use
«Fregatten Kong Sverre som losjiskip på Hortens havn» via Wikipedia / CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication