Turist i egen by: Munchmuseet på Tøyen


Etter en Kick-off helg i Kitzbühel, Østerrike med jobben, og en helg hjemme i Vestfold med de firbente, var det igjen tid for å leke turist i egen by!

Det fleste har sikkert fått med seg at Munchmuseet skal flytte fra lokalene de har hatt på Tøyen siden 1963 ned til det nybygde Lambda i Bjørvika neste år. Som et siste hurra viser de nå utstillingen «Alt det vi eier» frem til 31. mai, da det er kroken på døra for museet på Tøyen. Siden jeg tross alt bor et steinkast unna på Tøyen var det på høy tid å ta seg en tur, og få den destilerte versjonen av Munchmuseets samlinger.

Edvard Munch (født 12. desember 1863 i Løten, død 23. januar 1944 i Aker) er antagelig Norges mest berømte maler.  I 1940 testamenterte han hele sitt livsverk til Oslo kommune.  Han var barnløs, ugift, og bekymret for hva som ville skje med livsverket når han gikk bort. Alt på 30-tallet hadde hans kunst blitt sensurert og stemplet som «Entartete Kunst» i Nazi-Tyskland, og han fryktet vel at i et okkupert Norge ville det være dårlig stemning for å sikre samlingen.

Men kunstsamlingen består ikke kun av Munchs verker. Museets samlinger rommer også samlingene til kunstsamleren Rolf Stenersen som testamenterte sin samling til Oslo, landskapsmaleren Amaldus Nielsen (donert av malerens barn) og den autodidakte naivisten Ludvig O. Ravensberg (donert av han enke).

I denne finaleutstillingen er det altså ikke kun det beste av det beste av Munch som stilles ut, men også en presentasjon av Norsk landskapsmaleri fra 1858 til 1961 gjennom museets samlinger.  Bakgrunnen for at de ulike samlingene havnet her presenteres også, og utfordringene museet har når en slik kostbar samling av mer eller mindre skrøpelige verk skal flyttes.

Dette er altså en rendyrket «Best of» utstilling. Svært turistvennlig siden det tross alt er det kun fire saler.  Det blir spennende å se museet finne sin form i de nye lokalene, men om du ikke klarer vente er det verd å ta turen oppom Tøyen og få med seg en av indrefiletene av norsk kunst for prisen av en kinobillett.

Hjemturen gikk via Botanisk hage der andrikkene koste seg i høstsola.