Sommerferien 2019: Nordsøen Oceanarium


Dag to i Danmark var viet et besøk på Nordsøen Oceanarium. Dette akvariet/museumet i Hirtshals ble åpnet i 1998. Det ble totalskadet i brann i 2003, men gjenåpnet i 2005.

Den sentrale hovedtanken rommer 4,5 millioner liter sjøvann, og simulerer det åpne havet i Nordsjøen. Mellom 2000 og 3000 fisk lever her, blant annet store stimer av makrell, skater og eksemplarer av alle de små haiartene vi har i sjøen rundt oss på disse breddegradene, i tillegg til torsk, sei og lignende fisk. Dette er faktisk Nord-Europas største akvarium.

Det store trekkplasteret er likevel de to store månefiskene, eller klumpfiskene.  Disse forunderlige skapningene flyter sakte rundt og beskuer verden.

En rekke mindre akvarier gjenskaper andre ulike miljøer fra Nordsjøen, fra mudderbunnen i Norskerenna til livet langs en bølgebryter eller det yrende livet rundt et vrak på Doggerbanken.

Dessuten er det en rekke små enkeltstående akvarier der du kan ta spesielle arter som taskekrabbe og sjøhest nærmere i øyensyn.

Sist men ikke minst har du selkolonien Limfjorden, der eksemplarer av de to selartene som lever langs den danske kysten, gråsel (Halichoerus grypus) og steinkobbe (Phoca vitulina) boltrer seg. Disse mates to ganger om dagen, og du får en liten forelesning på dansk-tysk-engelsk om seler generelt og de to familiegruppene i Oceanariet i særdeleshet.

Gråselen, også kjent som havert, er faktisk Danmarks største ynglende rovdyr! Det er i tillegg en undervannstunnel så du virkelig kan se disse «sjøhundene» i sitt rette element!

Etter å ha sett selene få mat, måtte vi også få oss lunch, og siden vi var i Danmark måtte det naturligvis bli røde pølser! Alt i alt vel verd et besøk, særlig når været er fint, og det er trivelig å sitte ute og se på matingen av selene.