Sommerferien 2019: Skagen


Det blir jo ikke ordentlig ferie uten en tur til det store utland.  Eventuelt det ganske lille utland, i form av våre venner i sør: Danmark.

Skagen er betegnelsen på den nordligste delen av Jylland, og det var alt for mange år siden vi hadde vært der, så det ble en liten svipptur, via Color Lines SuperSpeed2 mellom Larvik og Hirtshals. Tre timer og tre kvarter bruker den på turen, og den rekker to runder tur-retur pr dag.

Skagen er berømt for det magiske lyset og det særpregede landskapet. Vinden inn fra vest kaster opp mange enn stor sanddyne, eller «klit»som det heter på dansk, til stor glede for pubertale unggutter og de som setter pris på vitser med dobbeltbetydning.

Grenen nord for Skagen er spissen av Skagens Odde, som er Danmarks nordligste punkt. Den dannet av sand, som er transportert nordover av vinden langs Jyllands vestkyst. Odden vokser gjennomsnittlig med ca. 10 meter om året i nordøstlig retning mot Sverige.

Her møtes to hav – Skagerrak og Kattegat, og det kan ses på bølgene, som kommer fra hver sin side. Det skaper voldsomme strømforhold, som gjør at det er strengt forbudt og livsfarlig å svømmer eller bade her.  Men å vasse med en ben i hvert hav er selvsagt populært.

Det er også mye fugler her, samt en koloni av seler, og oppslag henstiller besøkende om å la de være i fred.

Blant andre severdigheter er mausoleet til Skagens dikter Holger Drachman, og en rekke gamle bunkerser fra krigens dager.

Slike ligger tett lange den danske kysten og mange steder er det egne bunkersmuseer, der du kan bli tatt med på omvisning i festningsverkene. Sist men ikke minst kan du ha flaks og finne rav fra Østersjøen, skylt i land på østkysten av Skagen.

 

Når det er så kort avstand er det absolutt mulig å ta en langhelg i Danmark uten større om og men!