Leselystig 31: Landene som forsvant 1840-1970


Etter endelig å ha fått innredet en liten lesekrok i den nye leiligheten har jeg kunnet finne frem igjen flere halvleste bøker. Den jeg nå er ferdig med har faktisk ikke ligget så lenge, siden den ble kjøpt inn på årets Mammut-salg.  Jeg husker jeg leste rosende anmeldelser da den kom, men det ble aldri til at jeg kjøpte eller fikk den da.

Landene som forsvant 1840-1970

Bjørn Berge
Spartacus Forlag – 2016 Oslo
ISBN: 9788243009240 – 238
 s. Innbundet – Norsk.

Alle som har vært utsatt for meg som quizmaster på Bror Bar i Trondheim mistenker nok at jeg har en egen fascinasjon for paleogeografi, og de har helt rett. Det er noe fascinerende med stater som eksisterte på verdenskartet i kortere eller lengre perioder men nå er borte vekk.

Forfatteren Bjørn Berge er egentlig sivilarkitekt og han har tidligere utgitt en rekke fagbøker om arkitektur og økologi, men dette er kanskje den første «populærvitenskaplige» utgivelsen hans.  Han har funnet et fiffig rammeverk for boken- Alt tar nemlig utgangspunkt i frimerker han har i sin egen samling!  For er det noe en vordende selvstendig nasjon gjerne prioriterer er det å gi ut sine egne penger, og sine egne frimerker. Sistnevnte er billigere, og kan ofte løses med overtrykk på gamle, usolgte merker, så dermed kan «land» som bare eksistere i noen måneder rekke å utgi egne frimerker.

Dette sikrer også at Berge ikke kan anklages for å hoppe over stater.  Dette skal ikke være en komplett liste over forsvunne land, bare et utdrag.

Hvert land presenteres over 4 sider, ikke mer, ikke mindre.  Og med en salig blanding av trivia, sitater og anekdoter, som gir et godt inntrykk av hva som særpreget landet.  Du kan her for eksempel lære hvor uttrykket «full baluba» kommer fra, eller følge Jonas Lie som valgobservatør i Midt-Østen.  Fra Kapp Juby til Fristaten Trieste,  er det her et skjønnsomt utvalg av statsdannelser som i mange tilfeller virker som revet ut av en ikke alt for troverdig eventyr-roman.  Noen har du kanskje vagt hørt om, som Biafra, Guernsey og Manchukuo, andre er mer obskure som Sør-Shetland-øyene, Tripolitania og Sør-Malukkene.

Anbefales på det sterkeste, og det verste er at nå fikk jeg lyst til å ta opp igjen filateli-hobbyen igjen!

Bilder:
Omslag 
©Spartacus forlag / Fair Use
Free Territory Trieste Flag  Arlon Stok via Wikipedia – / CC BY-SA 3.0
Flag of the Tripolitanian Republic worldstatesmen.org via Wikipedia – / CC BY-SA 3.0