Tegnet magi 46: Dastardly and Muttley


Mens jeg har lett etter leilighet i Oslo har jeg bodd en stund hjemme i Horten. Det har jo noen fordeler, utover det å spare penger, og komme hjemme til ferdig middag de fleste dager.

Jeg kan nemlig fråtse i lillebrors rikholdige bibliotek! Denne gangen er det en av tegneseriealbumene han fikk av meg til jul som har vært med på å gjøre pendling overkommerlig

Dastardly and Muttley

Av Garth Ennis og Mauricet. DC Comics . ISBN: 978-1-4012-7461-0
Utgitt 2018 – Engelsk – 152 sider – Julegave.

Hanna-Barbera Productions var et animasjonstudio som ble grunnlagt i 1957 av William Hanna og Joseph Barbera. Selskapet er kjent for serier som Flintstones, Jetsons, Scooby Doo og Yogi Bear. Berykted for å utvikle en stil som var ekstremt billig og arbeidsbesparende, produserte de nesten utelukkende animasjonsfilmer for TV, og Hanna-Barbera helt dominerende i det amerikanske markedet for animerte TV-serier på 1960- og 1970-tallet.

En serie som kanskje ikke er like kjent i Norge var Dastardly and Muttley in Their Flying Machines.  En slaptick serie om en gjeng inkompetente piloter på Vestfronten under 1. verdenskrig som prøver å stoppe en brevdue.

DC har fått tak i rettighetene til dette arkivet, og skapte Hanna-Barbera Beyond comics. Her har de pusset Garth Ennis (kanskje best kjent for Preacher og The Boys)  på Dastardly og Muttley. Sammenlignet med andre Garth Ennis-verk, er denne mindre blodig og penere i språket, selv om det fortsatt er en tone av nattsvart komedie som gjennomsyrer serien.

Historien starter med at den rabiate lederen av ørkenstaten Unliklistan forsøker å bruke det ustabile radioaktive elementet Unstabilium 239 for å drive en reaktor, konstruert av den gale Dr. Dubious.  Men noen trykker på feil knapp og hele skiten eksploderer.

US Air Force offiserer Løytnant Oberst Richard «Dick» Atcherly og hans navigatør Captain Dudley «Mutt» Muller sendes over det Unliklistanske kratere av General T.W. Harrier for å hente tilbake den autonome våpendronen «War Pig One» som var i området når det eksploderte.

Dessverre viser det seg at bieffektene av eksplosjonen var mildt sagt pussige, de fører nemlig til at tegnefilm-fysikk og logikk nå begynner å lekke inn i den virkelige verden!

Jeg skal ikke avsløre mer av plottet, men det er klassisk Ennis og Hanna-Barbera på en gang! Selv om det høres ut som en umulighet.

Hvis du vokste opp med Hanna-Barbera-serier etter skoletid på SKY-channel så er dette storartet moro, og Ennis har sørget for å sy sammen et plott som er full av frempek og skjulte referanser! Anbefales!