RNoAF i miniatyr: F*ck Yeah Sea King!


I god tid før årets julegavehandel tenkte jeg rette oppmerksomheten på våre venner i Airfix, som nylig har sluppet et byggesett som burde interessere mange norske modellbyggere:

Westland Sea King HAR.3 – Airfix – Nr. A04063 – 1:72

Dette settet bygger på Airfix Nr. A04056, en ny støp av det velkjente Sea King-helikopteret til Westland som kom ut i 2015.

Westland Sea King er en lisensbygd versjon av det amerikanske Sikorsky SH-3 Sea King-helikopteret, bygget av Westland Helicopters i Storbritannia. Det britiske utgaven skiller seg fra den amerikanske versjonen ved at den bruker Rolls-Royce Gnome-motorer. Sea King ble primært konstruert for antiubåtkrigføring, men har av de fleste brukerland (deriblant Norge) blitt benyttet som redningshelikopter.

Justisdepartementet eier 12 Mk.43B Sea King-helikoptre, som opereres av Luftforsvarets 330 skvadron. Helikoptrene brukes til rednings- og luftambulanseoppdrag og styres av Hovedredningssentralen.

Mk.43 er eksportmodellen tilpasset redningsoppdrag, og de alternative profilen i settet er en norsk Westland Sea King Mk.43, maskin nr 060, slik den så ut i 1996.

Sea King ble introduert i Norge i 1973, og etter planen skal de helt fases ut i 2020 til fordel for helikoptertypen AugustaWestland AW101 Merlin.

Jeg har ikke bygget så mange helikoptre, men akkurat denne modellen er fristende på grunn av den norske tilknyttingen.  De aller fleste av oss har jo sett en av disse helikoptrene i virkeligheten.

Jeg har lest en anmeldelse av byggesettet, og kort oppsummert er det av samme høye kvalitet som Airfix har levert de siste årene. Interiøret er spartanske, men bygger du helikopteret med alle luker og dører igjen skal ikke det ha så mye å si.  Vær obs på at det må litt maskering til for å male feltene med fluoriserende oransje. (Slike farger er gjerne litt transparente, så de trenger uansett et hvitt underlag for å virkelig å skinne.)  Det er også verd å merke seg at Sea King er et røslig helikopter, og esken til Airfix er nesten i minste laget. Helikoptermodeller har på grunn av rotoren allerede et ganske solid «fotavtrykk» så skal du ha dette i samlingen bør du ha litt plass å vise det frem på!

Bilder
Eskeillustrasjon og faksimile av profilbeskrivelse –  Airfix / Fair Use
Norsk Westland Sea King Mk.43B –  Dmitriy Pichugin / GFDL 1.2