RNoAF i miniatyr: Duell over Norge


Tsjekkiske Sword har avslørt en nytt duo-kit i 1:72-skala: SW72120 Ar 196A-2 versus Sea Gladiator over Norway.

Utover et nydelig bilde er det begrenset informasjon hittil. Materialet er plast og resin (og det skulle ikke forundre meg om de lurer med litt PE også.) Det er antagelig nyutgivelser av to eksisterende modeller i Swords sortiment. Sette skal inneholde dekaler til to Aradoer, og tre Gladiatorer.

Jeg gjetter på at det er Aradoer fra henholdsvis Scharnhorst og Gneisenau, mens Sea-Gladiatorene må komme fra 802 og 804 Naval Air Squadron, Fleet Air Arm. Begge skvadronene var ombord på det britiske Hangarskipet HMS Glorious i April 1940.  Mest sannsynlig er det fra 802 skvadron,  siden 804 hadde blitt overført til HMS Furious i mai 1940, før Glorious skjebnesvangre møte med de to tyske slagskipene den 8 juni 1940.

De britiske todekkerne bet greit fra seg i det norske felttoget, men i følge offisielle tall skjøt de ikke ned noen Arado Ar 196’er i Norge.

Jeg har både to Gladiatorer og en Arado (riktignok Airfix relanserte utgave av det originale byggesettet fra 1966) i stashen, så jeg kommer neppe til å kaste meg over denne utgivelsen når det kommer, men det er artig at Sword velger et såpass «ukjent» felttog som det norske som utgangspunkt for et slik duo-sett!