Arkivfoto 041 – [Spider Crab]


I dag er det nøyaktig 75 år siden Geoffrey de Havilland Jr lettet fra gresstripen ved de Havilland-fabrikken i Hatfield, Hertfordshire. i prototypen med RAF serienummer LZ548/G, jomfruflyvningen til de Havilland DH 100

Flyet hadde opprinnelig vært foreslått som DH.99 Spider Crab, men luftfartministeriet kom med en del innsigelser før de ville finansiere en prototype. Den nye versjonen reduserte bruken av krigsviktige metaller til fordel for kryssfiner. Den reviderte designet fikk navnet DH.100 Vampire. Registreringsnummeret røper hvor hemmelig dette prosjektet var. Den «G»-en til slutten indikerer nemlig at flyet skulle være under streng væpnet bevoktning til en hver tid når det var på bakken!

En av tilskuerne var Group Captain Whittle, mannen som sto bak utviklingen av Storbritannias første jetmotor. Halford H.1 motoren leverte kun 2700 pund skyvekraft det var allikevel nok skyvekraft til å gi en toppfart på 490 mph ( 788 km/t) og fly fra alt av stempelmotor-drevne jagerfly. Kroppen besto av de samme materialene som DH Mosquito; en kjerne av balsa og et indre og ytre lag av bjerkefiner. Vinger, halebommer og haleflate var i aluminium. Kort lengde på både luftinntak og utblåsningsrør reduserte luftmotstand og innvendig friksjon til et minimum.

Alle testflygerne til de Havilland og RAF syntes flyet var nydelig å fly. Wing Commander Wilson gikk så langt at han sa: «I have never flown a nicer aircraft». Det ble derfor straks satt i produksjon, men med en bedre motor: de Havilland Goblin Mk. III. bestykkingen var normalt fire 20 mm maskinkanoner, og mulighet for å enten ha to 225 kg bomber, eller åtte 3» raketter under vingene.

De Havilland Vampire var Luftforsvarets første jetjager. Fra mai 1948 til april 1951 ble det levert til sammen 20 F Mk. II og 36 FB Mk.52 til Norge, i tillegg til 6 toseters treningsfly av typen Vampire T Mk.55 levert i 1952. Flyene ble utfaset i Norge frem til 1954.

Vampire ble solgt til 29 land og bygget i totalt 4366 eksemplarer.

Bilder
«Prototype LZ548/G» Via airfix.com / Fair Use
«Norwegian DH.100» Via luftfartsmuseum.no / Fair Use

Kilder
BAE Systems: The first jet aircraft to take off and land from an aircraft carrier.

Airfix: Spider Crabs, Vampires and Goblins 
Wikipedia: de Havilland Vampire