Kinas siste håp – direkte til video.


På 80-tallet var det en egen sjanger med actionfilmer som hadde en eller to kjente skuespillere i hovedrollene,  var spilt inn på en lavt budsjett, og skulle tjene inn kostnadene sine på utleiemarkedet.

Det virker som kinesiske filmskapere har blåst liv i denne stolte tradisjonen.

Hva skal vi ellers kalle det når en ny kinesisk produksjon har Bruce Willis og Adrien Brody i to  av rollene, mens resten er for oss ukjente kinesere.  Filmen har premiere i «utvalgte kinoer» og på strømmetjenester samtidig.  For sikkerhets skyld har den ikke mindre en tre offisielle titler: Air Strike, The Bombing og Unbreakable Spirit.  Kanskje et resultat av at alle kinsiske tegn etter sigende har minst tre ulike betydninger?

Men når det er sagt,  CGIen i luftkampene ser ikke så verst ut. Det kinesiske luftvåpenets fortvilte kamp for å stoppe den japanske krigsmaskinene  er heller ikke et tema som det finnes 13 filmer av på dusinet.  Du trodde kanskje 2. verdenskrig startet i 1939, men dengang ei! Fra krigens utbrudd 7 juli 1937 frem til Japans kapitulasjon 2. september 1945 kjempet Kina ikke kun en krig mot japansk imperialisme, men vel så mye en borgerkrig mellom Chiang Kai-sheks vestlig-orienterte regime, og Maos kommunister.

Forhåpentligvis dukker dette eposet opp på en strømmetjeneste nær meg i løpet av høsten, man kan aldri få nok CGI-luftkamper!