Big Monkey Business – Rampage


Vanligvis skal man passe seg for filmer basert på dataspill.  Når spillet i tillegg er et TV-spill fra 1986 der genmanipulerte mennesker muterer til kjempestore monstre? Det høres ikke bra ut, men så putter du en rikelig dose Dwayne «The Rock» Johnson og Jeffrey Dean Morgan i blandingen, lager en bedårende CGI-gorilla og lar herlige Malin Akerman skru bitchfaktoren opp til 11 som tidenes skruppelløse hespetre.

Resultatet blir Rampage.

Filmen kom for en snau måned siden, men da rakk jeg ikke se den da.  Heldigvis gikk den fortsatt, så jeg lurte med meg en venninne og benyttet sjansen til å se den når var en helg fri for store premierer.

Filmen åpner når et katastrofalt eksperiment på en privat romstasjon går den veien den muterte kjemperotta sparker.  Resultatet blir at tre beholdere med Terrigen mist CRISPR -patogener regner ned over Amerika.

En av de lander i San Diegos villmarkspark, i innhegningen til gorillaene. Der bli albinogorillaen George utsatt for innholdet. De to andre beholderne havner henholdsvis  blant ulver i Wyomings villmark og i Everglades-sumpene i Florida der en representant for den lokale faunaen tar beholderen som mellommåltid.

Det lysskyet selskapet Energyne står bak forsøket. Det ledes av søskenparet Claire og Brett, der hun er ambisiøs og skruppelløs, og han feig og tafatt. De to setter himmel og jord og sin private leiesoldatenhet i bevegelse for å gjenvinne materialet, før de får FBI på nakken

I mellomtiden har effekten av mutagenet på George skremt primatologen Davis Okoye. Han er tidligere spesialsoldat (nærmest en standardforklaring på The Rocks imponerende fysikk), som så jobbet for FN i kampen mot krypskyttere. Da reddet han baby-George fra bandittene som drepte moren hans, og adopterte den lille rakkeren. De er bestevenner og passende nok kan George tegnspråk. Kanskje det eneste som er i nærheten av vitenskapelig mulig i denne filmen. Resten av bakgrunnseksposisjonen er et flortynt slør av kvasivitenskapelig kaudervelsk som manusforfatterne følte de for syns skyld måtte inkludere for å komme frem til det filmen egentlig vil: Slippe løs episke mutantmonsteret i en storby!

George utvikling tiltrekker seg nemlig både den diskrediterte forskeren Dr. Kate Caldwell (Naomie Harris) som jobbet for Energyne før hun ble avslørt for datatyveri og havnet i fengsel, og Agent Russel (Dean Morgan).  Akkurat hvem han jobber for holder han tett til brystet, annet enn at det er for «det amerikanske folket» og at det ikke er NSA, CIA eller FBI.  Beleilig for filmskaperne!

Ja dette er en tøysete film, der både George, kjempeulven «Ralph» og det massive krokomonsteret Lizzie (som ikke nevnes ved navn i filmen) får anledning til å berede grunnen for byfornyelse i stor skala i downtown Chicago.

The Rock Rocker som bare han kan, og det er nok fiffige detaljer til at denne filmen er minst like underholdende som andre nyere monsterfilmer. Her får vi jo egentlig King Kong og Godzilla på en gang, CGI’en funker, det amerikanke militæret har åpenbart vært behjelpelige med å låne ut utstyr og statister og vi holdes på pinebenken om George kan overleve eller ei.

Filmen bruker de fleste knepene i moderne monsterfilmer, med ikke bare én men to tilfeller av «selvsikker leder ser  slagplanen mislykkes spektakulært via kroppskamera på kortlivet innsatsstyrke».

Mottagelsen var noe lunken til å være en The Rock film. Den ligger på 51% på Rottentomatoes, noe som ikke er spesielt bra, men det er tross alt det beste noen dataspill-til-film adapsjon har fått

Helt grei popcornfilm for en døsig lørdag etter litt for mange timer i solsteiken!