Tanks: Panther vs Sherman


Omsider har jeg fått bygget og malt ferdig modellene som fulgte med spillet Tanks: Panther vs Sherman som jeg fikk til jul.

Kjøretøyene

Panzer V eller Panther var en tysk stridsvogn fra andre verdenskrig. Den var i tjeneste fra midten av 1943 som et svar på den sovjetiske T-34, og som en erstatning for Panzer III og Panzer IV. Likevel tjente den sammen med Panzer IV og den tyngre Tiger I til krigens slutt. Det regnes som en av de beste stridsvogner fra andre verdenskrig for sin fremragende ildkraft og beskyttelse, selv om påliteligheten var mindre imponerende.

Pantheren var et kompromiss. Mens den i hovedsak hadde samme motor som Tiger I, hadde den mer effektiv panser  i fronten, der de slake sidene kunne  avlede skudd bedre enn de rette sidene i  fronten på en Tiger I Pantheren var lettere og raskere, og kunne krysse grovt terreng bedre enn Tiger I. Til gjengjeld hadde den tynnere panser på sidene , noe som gjorde det sårbart for angrep på flankene. Pantheren viste seg å være effektiv i åpent land og engasjement på langdistanse, men ga ikke nok høy eksplosiv ildkraft mot infanteri.

Pantheren var langt billigere å produsere enn Tiger I, og bare litt dyrere enn Panzer IV. Tyskerne klassifiserte den som en «medium» tank, men med en vekt på snaue 45 tonn var den jevnstor med allierte «tunge» stridsvogner som M-26 Pershing, Churchill og IS-2.

Fram til 1944 hadde den navnet Panzerkampfwagen V Panther og modellbetegnelse Sd.Kfz. 171. Den 27. februar 1944 beordret Hitler at kjøretøyet kun skulle hete Panzerkampfwagen Panther. I allierte tekster omtales den noen ganger som «Mark V». Totalt ble ca 6000 enheter produsert i løpet av krigen, og eksemplar som overlevde krigen ble blant annet brukt av Romania og Frankrike.

M4 Sherman, offisielt Medium Tank, M4, var den mest brukte «medium» tanken til vestlige allierte i andre verdenskrig. M4 Sherman viste seg å være pålitelig, relativt billig å produsere, og tilgjengelig i store mengder. Tusenvis ble distribuert gjennom Lend-Lease-programmet til det britiske imperium og Sovjetunionen. Tanken ble oppkalt av britene for den amerikanske borgerkrigsgeneralen William Tecumseh Sherman, og navnet ble adoptert av amerikanerne.

Sherman levde mer opp til vektbetegnelsen, den veide mellom 30 og 38 tonn avhengig av modelltype. Det var ikke en øyeblikkelig suksess. Det opprinnelige 75 mm kanonen var for svak, profilen var for høyt, og den hadde en uheldig tendens til å eksplodere i flammer om den ble truffet.  Britene løste det første problemet med å montere en 17 punds kanon og fikk en type de døpte Sheman Firefly. Våtlagring av ammunisjon og bedre panser på utsatte punkter bedret overlevelsesevnen på slagmarken.  Den opprinnelige 75 mm kanonen ble i juli 1944 supplert med en kraftigere og lenger 76 mm kanon som medførte behov for et strre tårn.

Sherman-tanks ble også brukt i stor utstrekning i Korea-krigen, men USa faset ut sine siste i 1957. Derimot var det i flittig bruk mange andre steder. Israel hadde en mengde oppgraderte Shermans i bruk gjennom hele 60-tallet,  de ble brukt på begge sider av de to indisk-pakistanske krigene i 1965 og 1971, og det var først i år, i 2018, Paraguay pensjonerte de tre siste Shermanene som hadde vært en del av presidentens eksortekompani, og med det satte strek for denne panservognens aktive tjeneste. Totalt ble det produsert 49,234 enheter.

Byggesettene

Jeg vet ikke hvem Galeforce9 bruker som underleverandør av byggesettene, men det var slett ikke verst.  Plasten er uventet hard, men det sikrer til gjengjeld et godt detaljenivå.  Det var noen skjemmende utstøtings-merker på sideskjørtene til Pantheren, som medførte at jeg mått ty til litt Tamiya-putty.  Jeg måtte som på Zvezda-modellene drille opp kanonrørene.  Det er ikke spesifisert i byggebeskrivelsen, men detaljer avslører at det er en Panther Ausf. D og to M4A3 Sherman.  Førstnevnte er gjenkjennelig på luken i tårnet, mens den sveiste kroppen og hjuloppheng avslører de to amerikanerne. 

Bilder

Bilder:
«Panzerkampfwagen Typ «Panther» zum Transport an die Front (1943)» – Bundesarchiv, Bild 183-H26258 / CC-BY-SA 3.0
«M4 Sherman tank «Cougar» – Joost J. Bakker / CC BY 2.0
Alle bilder av modellene er tatt av forfatteren.