Stompie


London byr på stadig nye overraskelser.

Har du for eksempel hørt om panservognen Stompie?

Stompie er en russiskprodusert T-34 stridsvogn. Hun er antatt å være opprinnelig brukt av det tsjekkiske militæret under kampene i Praha våren i 1968, men ble brakt til London til bruk under innspillingen av filmen Richard III i 1995.

Etter innspillingen var ferdig ble vognen kjøpt av forretningsmannen Russell Gray for £7000. Gray var en lokal eiendomsutvikleren som hadde søkt om å få bygge på en tomt han eide, men hans utbyggingsplaner hadde fått avslag av lokale planmyndigheter. Så under dekke av å gi sin sønn en militær «leke» utenom det vanlige, kjøpte Gray tanken og plasserte den på tomta med kanonen pekende ganske beleilig i retning av Southwark Councils planleggingskontor.

Når myndighetene oppdaget hva som hadde skjedd prøvde de å ta steg tiltak for å få panservognen fjernet fra eiendommen, men Gray hadde kommet dem i forkjøpet. Han hadde nemlig skaffet seg de nødvendige papirene for å lagre tanken på tomta. Planmyndighetene hadde godkjente søknaden hans i villfarelsen om at det var en septiktank eller lignende han ville plassere der.

Vognen står der den dag i dag blant ugress og buskas, og skifter jevnlig farge ettersom ny grafitti oversprayer den gamle, kun avbrutt av perioder der den får tilbake sin originale militærgrønne farge.

Så hvis du er i London, og befinner deg på de kanter, slå et slag bortom Mandela Way, for et godt eksempel på en utspekulert protest mot kommunale paragrafryttere slik bare briter kan gjøre det.

Øverste bilde: Eugene Goh – Wikipedia CC BY-SA 4.0
Midterste bilde: Wekano – Wikipedia CC BY-SA 4.0
Nederste bilde: Charlotte Meldon – Wikipedia CC BY-SA 4.0