Ikke akkurat RNoAF i miniatyr denne ganger


Om du skal lage en samling med modeller av utstyret den norske hæren bruker må du vanligvis bare finne en modell av rett type, og så få tak i dekaler av passende norske registreringskilt. Det meste av det Hæren bruker er tross alt mer eller mindre hyllevare.  Det finnes dog unntak, særlig når sparsommelige nordmenn skal forsøke å få mest mulig ut av materielle de har.

Da får man nemlig ting som NM 116.

M24 Chaffee er en amerikansk lett panservogn som ble satt i produksjon i 1944, og dermed fikk med seg slutten av 2. verdenskrig, Koreakrigen, kriger i Algerie og Fransk-Indokina.  Ved opprettelsen av NATO ble store mengder amerikansk utstyr delt ut som våpenstøtte til allierte og Norge mottok til sammen 123 av disse lette stridsvognene. (De er forresten oppkalt etter United States Army General Adna R. Chaffee, Jr., som var med på å utvikle strategier for bruk av stridsvogner i USA på begynnelsen av det 20. århundre.

I 1972 hadde de stort sett utspilt sin rolle, men Norge valgte å ta utgangspunkt i disse maskinene i stedet for å kjøpe nytt når de trengte pansrede kjøretøy til rekognoseringsoppdrag.  De 54 beste maskinene ble oppgrader av Eureka-Thune. De fikk moderne ildledningssystem og en ny og sterkere motor og girboks. Den opprinnelige 75 mm kanonen ble byttet ut med en fransk 90 mm kanon som jobbet med lavere trykk, så maskinen tålte rekylen.  I denne versjonen fikk maskinen betegnelsen NM116. Noen få eksemplar ble solgt til Taiwan, de øvrige var i bruk frem til 1992-93 da de ble destruert som lett i nedrustningsavtalen mellom NATO og Warzawa-pakten.

Kanskje det er på grunn av eksporten til Taiwan at den taiwanske produsenten AFV Club ga ut dette byggesettet i 2013:

 

Royal Norwegian Army NM 116AFV Club – Nr. AF35S82 – 1:35

I tillegg til AFV Clubs M24-byggesett inneholder det delene som gjør dette til en NM116, inkludert kanonløp i  dreid aluminium, og litt PE. Dekaler er stort sett registreringsskilt for fire ulike maskiner. En helgrønn, en i trefarget kamuflasje og to i firefarget kamuflasje.

For en full anmeldelse se gjerne panzer-modell.de sin gjennomgang.

Bilder
M24 Chaffee light tank (Base Borden Military Museum) – Balcer~commonswiki – CC BY 2.5
M24 Chaffee light tank  «Skeeter» – Unknown – Public Domain
Boxtop –  AFV Club via Scalemates