Østfronten i skala 1:100


Til jul fikk jeg miniatyrspillet Tanks: Panther vs Sherman av brodern. Spillet hadde noen ganske fine miniatyrer, som i skrivende stund er underveis på arbeidsbenken. Samtidig er det som i de fleste miniatyrspill billigere å kjøpe miniatyrer av andre enn de som utgir spillet.  Det er enda lettere så spillet bygger på historiske hendelser.  Det eneste jeg trengt å gjøre var å finne ut hvilken skala de små panservognene var i.  Viste seg raskt at det var skala 1:100.

Det er ikke en veldig vanlig skala, men en produsent som lager modeller i denne skalaen er russiske Zvezda. De har et eget miniatyrspill-system, men dette er primært modeller. Så når jeg likevel skulle bestille litt maling fra England slang jeg med et par byggesett fra denne serien. De koster ikke mer enn et par-tre pund pr stykke.

Jeg valgte to modeller jeg visste var representert i Tanks-spillet, en russisk SU152 og en tysk Panzer IV Ausf.F2.

Kjøretøyene

SU-152 er resultatet av et russisk forsøk som monterte en 152mm howitzer på chassiset til en KV-1S tung stridsvogn. Den ble satt i produksjon i 1943, da russisk overkommando så behoved for et pansret selvgående våpen som kun slå ut tyske befestninger når Sovjet kom på offensiven. Fra januar 1944 gikk produksjon over til å brukte et IS-chassis og disse kjøretøyene ble omtalt som ISU-152. Denne videreutviklede typen var i bruk frem til 1954

På grunn av skuddkraften, som var i stand å slå ut de selv de tyngste tyske pansrede kjøretøyene, som Tiger– og Panther-stridsvogner og Ferdinand tankjegere, adopterte SU152 rollen som tung tankjeger og fikk kallenavnet Zveroboy – «Beast Slayer»).

Panzer IV var en tysk mellomtung stridsvogn utviklet på slutten av 1930-tallet og brukt mye under andre verdenskrig. Med rundt 8 500 eksemplar bygget var det den mest produserte tyske stridsvognen og det nest mest produserte tyske pansrede kjøretøyet i andre verdenskrig.

Ausf. F2 var den første utgaven utstyrt med en kraftigere 75 mm KwK 40 L/43 kanon, som var i stand til å håndtere det kraftige panseret i russiske T-34 og KV-1 stridsvogner. Denne typen ble produsert mellom desember 1941 og mars 1942, før produksjonen skiftet til Ausf.G.

Byggesettene

Disse settene fra Zvezda er små perler.  Plasten er lett å jobbe med, det er mye detaljer klemt inn i få deler (12 deler for SU-152, 8 for Panzer IV). Byggesettene er i utgangspunktet Snap-Fit, men jeg brukte litt lim på en del av festene, siden de så litt spinkle ut.  Tårnet på den tyske vognen ble dessuten sittende for høyt, så  det endte med at festet løsnet. Ikke noe ikke lim kan fikse!

Den eneste svakheten er kanskje at det ikke er noen dekaler med. Selv et generisk ark hadde vært fint.  Jeg måtte lete litt i samlingen med tiloversblitte dekaler, for å finne noe som passet denne skalaen. Utover det var det bare å bore opp kanonrøret, en smal sak med en liten miniatyr-hånddrill.

Den tyske maskinen ble malt i Dunkelgrau (Vallejo Model Color 70.995) siden dette var standardfarger på tysk utstyr frem til februar 1943.  Den russiske i 4BO (Vallejo Model Color 70.823) en grønnfarge som ble brukt på alle russiske panserkjøretøy fra slutten av 30-tallet frem til krigens slutt. For å gjøre modellene  litt mer interessant fikk den tyske litt «søle» på beltene og fronten, mens den russiske fikk litt skjolder i malingen (4BO hadde pigmenter som ikke var lysekte, så malingen ble fort bleket og misfarget) og et slagord i kyrillisk skrift på siden.

Disse to små byggesettene var det jeg trengte etter å ha hatt noen måneder der det har blitt lite tid ved byggebordet!

Modellene

Bilder
Modeller – Forfatteren – CC BY-NC-SA 3.0
SU152 i samlingen til Lubuski militærmuseum i Drzonów – Wikipedia user:Ranger – CC BY 2.5

Panzer IV Ausf F2  i samlingen til United States Army Ordnance Museum -Mark Pellegrini – CC BY 2.5