«Wann», nicht «wo» [Seriøst 11: Dark]


Dark er Netflix første originalserie på tysk, og sesong 1 ble sluppet i desember i fjor. Serien er satt i den søvnige tyske småbyen Winden. Året er 2019 og en ung gutt forsvinner.  Samtidig dukker det opp et uidentifisert barnelik.

 

Det åpner for et dypdykk i familiehemmelighetene til fire familier: Kahnwald, Nielsen, Doppler og Tiedemann. Politimannen Ulrich Nielsen og politibetjent Charlotte Doppler etterforsker forsvinningen til Ulrichs sønn Mikkel.  Ulrichs bror Mads forsvant 33 år tidligere i 1986, noe Ulrich aldri helt har slått seg til ro med.

En annen viktig karakter er Jonas Kahnwald. Faren hans, kunstneren Michael begår selvmord i den første episoden, og Jonas sliter med å forholde seg til tapet, og begynner å grave i farens gamle papirer.

Winden lever i skyggen av byens atomkraftverk eid av familien Tiedemann, den viktigste arbeidsgiveren i området. Men hva lurer i hulene under kraftverket? Hvem er den underlige enstøingen som flakker rundt i området, og later til å vite mer enn han burde? Hva er det Helge, Charlottes svigerfar, egentlig vet? Det er en dyster familiesaga som utspiller seg, og etterhvert forplanter seg til 1986 og 1953…  (Wikipedia har forøvrig fine slektstre for de fire viktigste familiene.)

Selv om serien sliter litt med å komme i gang, og jeg føler den gjør det litt lettvint i de siste to episodene. Det er ikke nødvendigvis en styrke når man kommer med en pseudovitenskapelig forklaring på ormehull og tidsreiser.  Heldigvis har Netflix har gitt grønt lys for en sesong to, med innspillingsstart senere i år, så kanskje de klarer å samle noen av de løse trådene der, og utbrodere litt mer av de skitne hemmeligheten slike tyske familier kan skjule.

Anbefales om du liker litt creepy tidsreiseproblematikk, eller bare trenger å få frisket opp skoletysken.