Kosmorama 2018 – 7 anbefalinger for 7 dager


I år har Trondheim internasjonale filmfestival, Kosmorama flyttet fra Nova til Prinsen.  Jeg er spent på hvordan det vil fungere, men salene er ikke dårligere på Prinsen, og foajeen er jo litt lysere. På den andre siden er det jo litt lenger unna kolonialbutikker og kjappmat, så det å planlegge litt hva man pakker med seg er viktigere enn noen gang.

Jeg satser på å få med meg mellom 15 og 20 filmer i år, blant annet fordi de ikke er like tette program på dagtid som det har vært noen tidligere år.  Og som tidligere år åpner jeg årets Kosmo-blogging med en anbefaling for hver dag!

Mandag: Loving Vincent

Et år etter Vincent van Goghs dør. Postmannen Roulin sender sin dagdrivende sønn, Armand, for å levere Vicents siste brev skrevet til den nå avdøde broren, Theo, til en verdig mottaker etter flere mislykkede forsøk på å få det levert. Selv om Armand fnyser av denne tilsynelatende meningsløse oppgaven, reiser Armand til Auvers-sur-Oise hvor en påstått nær følgesvenn til Vincent, Dr. Gachet, bor…

Denne polske animasjonsfilmen er Oscarnominert i klassen for animasjonsfilmer. Det er blant annet på grunn av den unike måten den er laget på. Hvert eneste bilde i filmen er et håndmalt oljemaleri Med 24 pr sekund betyr et over  65 000  på de 94 minuttene filmen varer.

Tirsdag: The Death of Stalin

Det er mars 1953. Joseph Stalin, Sovjetunionens leder, diktator og tyrann, trekker sitt siste åndedrag. Det åpner flomgatene for en ellevill maktkamp mellom alle de som mer en gjerne vil overta hans plass på jerntronen. En nattsvart komedie signert Emmyvinner og Oscarnominerte Armando Iannucci, om men mange kjente fjes på rollelisten.  Filmen ble forbudt i Russland, og det må jo være et godt tegn!

Onsdag: Wasted! The Story of Food Waste

En tredjedel av all mat som produseres i verden kastes før den kommer på en tallerken. I denne dokumentaren vil kjente kokker som Anthony Bourdain, Dan Barber, Mario Batali, Massimo Bottura og Danny Bowien, vise hvordan vi kan gjøre det meste ut av all type mat, og redusere mengden vi kaster.  Kosmorama pleier å være knallgode på dokumentarer, og dette er utvilsomt et viktig tema!

Torsdag: Trondheimsreisen

Årets hovedfilm er hjemmeavlet, en historisk dokumentarfilm som tar for seg Trondheim og byens utvikling fra begynnelsen av 1900-tallet frem til 1980 tallet. Filmen er basert utelukkende på arkivopptak, fra kroningen av Kong Håkon i 1906 frem til vår tid. Alt mens kjente og ukjente stemmer forteller om hvordan de har vært med på å forme byen, og den byen har formet dem.

Fredag: Jeg vet hvem du er

Midnattskino er også en festivalslager.  Hvorfor ikke få med seg den islandske trilleren Ég man þig, som har fått det internasjonale navnet I remember you, og altså på norsk Jeg vet hvem du er.

En eldre kvinne henger seg i en kirke. En sørgende far søker sannheten om hva som skjedde med sin savnede sønn. Og en trio av unge byboere frigjør en skjebnesvanger kraft når de begynner å renovere et forbannet hus på en avsidesliggende øy. De vet det ennå ikke, men hver av disse fremmede er forbundet med en urovekkende, ti år gammel hemmelighet – et mysterium som holder nøkkelen til en rekke skremmende overnaturlige hendelser.  Basert på en prisbelønnet roman av den islandske krimdronningen Yrsa Sigurđardóttir, tar denne filmen Scandinavian Noir til et nytt nivå.

Lørdag: The Night Sitter

Det må ikke bare bli alvor på festival,  så hvorfor ikke få med seg en amerikansk horror-komedie? Elyse DuFour (kjent fra The Walking Dead) spiller Amber, en svindler som utgir seg for barnevakt i en plan for å rane en velstående okkultist ved navn Ted Hooper. Dessverre er er ikke hennes medhjelpere før ankommet huset før Hoopers sønn Kevin ved et uhell maner frem en trio av hekser kjent som The Three Mothers. Mens heksene på oppfinnsomt og sadistisk vis jobber seg gjennom de øvrige røverne, må den usannsynlige duoen av Kevin og Amber samarbeide for å overleve natten.

Søndag: Excavator

Ingen Kosmorama uten en tur innom Asia.  Fallskjermjegeren Kim Gang-Il , ble sendt til Gwangju for å undertrykke de demokratiske prosessene der i mai 1980. Etter at han sluttet i militæret har Kim Gang-Il jobbet som en gravmaskinfører. En dag på jobb graver han ved en tilfeldighet opp et skjelett, og blir tvunget til å konfrontere fortiden. I dagens Korea er de unge opprørerne sett på som helter og martyrer, mens soldatene som ble satt inn mot dem er skurkene i fortellingen. Men fulgte de ikke bare ordre? Gang-Il må begynne å pelle på et arr som har vært der i 20 år.

Som vanlig vi jeg prøve å poste en liten oppdatering om de filmene jeg ser hver dag, men jeg har planlagt en  del sene visninger, så forvent ikke 100% oppdatert blogg hver dag!