Leselystig 24: D-Day


Landgangen i Normandie 6. juni 1944 har blitt omtalt som verdenshistoriens største enkeltstående menneskelige bedrift. Den åpnet den andre front i Europa, og lettet med det omsider trykket på Stalins røde hær.  Det åpnet også for gjenreisningen av den franske republikk.  I det hele tatt var det et formidabelt vendepunkt. Hvem er vel bedre egnet til å fortelle denne historien enn Anthony Beevor?


D-Day : The Battle for Normandy

Anthony Beevor
Penguin Books Ltd – 2014 London (Første gang utgitt 2009.)
ISBN: 9780241968970 – 
624 s. Paperback – Eng.
(Ca. 120,- NOK fra bookdepository.com)

Beevor har vært omtalt i denne spalten før. Tilbake i juni 2016 omtalte jeg hans bok om Ardenner-offensiven. Det var i norsk oversettelse, men nå har jeg gått tilbake til røttene, og leser de i original språkdrakt.

Boken begynner, ikke overraskende med opptakten til selve landgangen, men dens største styrke er at den ikke runder av når brohodet først er etablert og de første fremstøtene mot Caen begynner.  I stedet følger vi handlingen helt frem til frigjøringen av Paris. Det er ofte her boken er på sitt beste.

Fransk politikk har alltid vært ett rottereir,  Charles de Gaulle som ledet de frie franske styrker var en kompleks mann, og den franske nasjonalsjelen hadde mange kvaler med hvordan de hadde håndtert overfallet og okkupasjonen. Som de Gaulle selv sa: «Frankrike har ingen venner, kun interesser.» Den hardhendte behandlingen av «horisontale kollaboratører» vies også omtale så vel som brudd på krigens regler både fra tysk og alliert side.

 

Den reelle frykten for at kommunister skulle gjøre statskupp mot en svekket Vichyregime mens de tyske styrkene var opptatt på slagmarken i vest og nord, påvirket disposisjonene.  Og som vi så i boka om Ardennene,  samarbeidet med den britiske feltmarskalk Montgomery og hans amerikanske kolleger, i form av Bradley og Patton var aldri særlig hjertelig.

Beevor glemmer heller ikke luftkrigen, eller snarere mangelen på den.  En tett skjerm allierte jagerfly innover i landet holdt Luftwaffe stort sett unna luftrommet over Normandie,  så allierte bombere og angrepsfly hadde fritt spillerom. Det var likevel ikke problemfritt. Bakkestyrker klarte ikke alltid utnytte seg av de innledende bombardementene, og mer enn en gang førte feilnavigering og misforståelser til at de allierte bomberflyene slapp lasten på sine egne soldater.  Jagerbomberne derimot gjorde riktignok tyske forflyttinger i dagtid rene selvmordet, men de overdrev også kraftig sine egne resultater, noe som rett som det var forvirret analytikere hjemme,  hvor fikk tyskerne alle disse ekstra panservognene og lastebilene fra, når luftvåpnene tilsynelatende hadde ødelagt over 100 % av det man visste var i området?

De tyske styrkenes synsvinkel glemmes heller ikke.  Gang på gang beordres nye generaler til å ta kommando over fronten og snu krigslykken, og gang på gang mislykkes de. Noen måtte dra tilbake til Tyskland i vanære, andre falt i kamp mens noen falt for egen hånd.

Denne utgangen ble gitt ut på 70-årsdagen for landgangen og har et utvidet forord i den anledning, og den er absolutt å anbefale om du like krigshistorie.

Apropos: Jeg innser at jeg har omtalt Anthony Beevor som kritikerrost tidligere uten å underbygge det noe videre, så for å rette på det legger jeg ved noen lenker til anmeldelser denne boka fikk i britiske presse da den kom.
Anmeldelse i The Guardian
Anmeldelse i The Telegraph
Anmeldelse i The Independent
Vurdert av 6,743 lesere til 4.14 stjerner av 5 mulige på Goodreads

Bilder:
«General Dwight D. Eisenhower Giving the Order of the 
Day»National Archives photo no. 111-SC-194399 (NAI:531217)
«Jeeps of the American 28th Infantry Division Moving Down the Champs Elysees in Paris, France» National Archives photo no. 111-SC-210069 (NAI:6928092)
«Soldiers coming ashore at Normandy on D-Day» – National Archives photo no. 111-SC-320902