Hurricane (303 Sqn)


Det hender rett som det er jeg kommer over trailere til filmer jeg ikke ante var satt i produksjon.  Slik som denne: Hurricane. En film om polske piloter i England sommeren 1940, opptakten til Slaget om Storbritannia.

Ja, det er noen kjente fjes her, kanskje særlig Iwan Rheon som de fleste vel kjenner igjen som Ramsay Bolton og Maximus the Mad fra henholdsvis Game of Thrones og Inhumans.

Her spiller han polske Jan Zumbach. Jan Eugeniusz Ludwig Zumbach var en polsk jagerpilot som ble både ess og skvadronleder i RAF under andre verdenskrig.  Filmen Hurricane tar for seg opprettelsen av 303 skvadron. Eller for å gi den det offisielle navnet: No. 303 Polish Fighter Squadron.

Etter Polens fall for den tyske krigsmakten rømte nemlig en lang rekke polske piloter til Storbritannia.  Et Storbritannia som var såre klar over at de snart sto for tur. De hadde noen av verdens beste fly i produksjon, men det tar tid å forsterke et flyvåpen, særlig opplæring av piloter.  Så når man fikk en skokk trente piloter med et brennende ønske om å ta revansje mot Luftwaffe, var det ganke nærliggende å organisere dem som egne skvadroner i RAF. Tilsammen ble det hele 16 polske skvadroner i løpet av krigen, og 303, som ble opprettet i juni 1940, var blant de første sammen med 302, en annen jagerskvadron, og 300 og 301 som var bomberskvadroner.

Filmen har etter planen premiere neste år, og det er vel lov å håpe den får sjansen på kino. Rollelisten har en del navn man har hørt om før, og det virker da som spesialeffektene holder et akseptabelt nivå. reien er ved David Blair, en rutinert produsent av TV-serier, TV-filmer men også med et par kinofilmer på samvittigheten.

Dessuten er det på høy tid at den standhaftige Hawker Hurricane får sjansen til å vise seg i rampelyset! Litt for ofte er det den mer legendariske Supermarine Spitfire som får æren av å boltre seg på lerretet i filmer fra andre verdenskrig. Filmskaperne har gjort hjemmeleksen sin her også. Ikke bare er den korrekte hvit-og-svarte undersider britiske jagerfly hadde sommeren 1940 godt synlig i traileren. Kjenningsmerke til 303 skvadronen «RF» er autentisk, og det skulle ikke forundre meg om de bruker det korrekte kallesignalet til skvadronen, «Apany» også.

Noen flere bilder fra innspillingen funnet på http://www.warhistoryonline.com og i polsk media.

Jan Zumbach hadde en mildt sagt interessant karriere etter krigen også der han blant annet var med på å bygge opp luftvåpnene til utbryterrepublikker som Biafra og Katanga i Afrika