Rust in peace


Noe av det første du lærer deg når du skal begynne å tegne eller male er å se. Ikke overraskende gjelder det enten du skal male et flatt maleri, eller du skal male en tredimensjonal modell. I begge tilfeller bruker du fargepigmenter til å etterligne virkeligheten. Du må bruke farger til å simulere alt fra lys og skygger, til endringer i tekstur, møkk og slitasje.  Uansett må du lære deg å se, observere og studere.  Trompe-l’œil (fransk for «lure øyet») er betegnelsen på en kunstteknikk som søker å skape den optiske illusjonen at de avbildede gjenstandene finnes i tre dimensjoner. Tvunget perspektiv er en sammenlignbar illusjon i arkitektur. Begge deler burde være kjente verktøy for en modellbygger.

Siden de færreste har tilgang på et velutstyrt forsvarsmuseum og kjøretøysamling i nabolaget, er du avhengig av referansebilder. Og det var mens jeg søkte etter slike jeg kom over en artig bildeserie.

Jeg lekte med tanke på å innlemme det som et nytt kapittel i serien med Arkivfoto, men slo det fra meg siden det strengt tatt ikke er det det er snakk om. Facebookgruppen jeg var innom heter «War artifacts discovery in Israel with DW Photo». I løpet av de 70 årene Israel har eksistert så har det vært mye ufred, og det betyr at det finnes tonnevis av gammelt militært materiell henslengt i terrenget. Men ikke alt er like overraskende som objektet for denne bildeserien.

Det vi ser her er nemlig en tysk panservogn som sakte men sikkert fortæres av elementet, mens den skuer ut over Israel fra sin posisjon på Golanhøyden, et stumt minnesmerke over Seksdagerskrigen. Men hvordan havnet den der?

Da krigen var over var det fortsatt en god del tysk krigsmateriell i Europa. Enten krigsbytte, eller i hendene på tidligere allierte og marionettstater. Mye av det var fullt ut funksjonelt, og siden de fleste landene hadde behov for å spare der de kunne ble både tyske fly, panservogner og annet overskuddsmateriell tatt i bruk.

Frankrike hadde for eksempel et regiment, 503e Régiment de Chars de Combat, med over 50  Sd.Kfz. 171, Pz.Kpfw. V Panther  fra 1944 og frem til slutten av 40-tallet.

En av de nye gamle nye europeiske nasjonene var Tsjekkoslovakia. Etter krigen satt de med et anseelig antall Sd.Kfz. 161. Pz.Kpfw.IV Ausf.G, H og J, utstyrt med langløpede 75 mm kanoner av typen Kw.K.40 L/48.  I noen tilfeller var det vogner satt sammen av understell fra en maskin og tårn fra en annen. I 1948 hadde de tilsammen i overkant av 80 slike maskiner, som fra 1949 fikk betegnelsen T-40/75. Med unntak av noen som ble beholdt på krigsskolen for trening av nye mannskap ble resten organisert som 23. tank brigade. Tsjekkerne gjorde forskjellige forsøk på å forbedre potensialet til vognene,  nye belter, mer moderne optikk og ildledningssystem, men de kom til at det ikke svarte seg økonomisk.

I 1954 ble de tatt ut av tjeneste og lagret, og i våren 1955 ble 45 av maskinene, sammen med 15 i demontert stand (ment som reserverdeler) solgt til Syria.  i tiden frem mot 1958 ble ytterligere 20 maskiner solgt ut, og kun noen museumseksemplar beholdt i Tsjekkia.

Syria brukte disse maskinene i seksdagers-krigen i 1967, og det var antagelig i den krigen vognen på bildene ble satt ut av spill. Et pussig poenge r at blant panservognene Israel brukte i denne krigen var amerikanske M4 Shermans,  i all hovedsak av typen M4A1 (76 mm)  kjøpt fra Frankrike etter Suez-krisen i 1956.  Med andre ord møttes Shermans og Panzer IV på slagmarken igjen 22 år etter at andre verdenskrig var slutt!

 

En skarpøyd kommentator på Facebook identifiserte forøvrig vraket som Fgst.Nr.92758, en Ausf.J, produsert på Nibelungenwerk i St. Valentin i Østerrike senhøsten 1944.

Kilder: 
Forum.valka.cz/topic/view/59715 – Pz.Kpfw. IV – v službách cudzích armád vojnoví i povojnoví užívatelia
New Vanguard – Panzerkampfwagen IV Ausf.G, H and J 1942-45 – Osprey publishing