…something they termed «The Shimmer».


Jeg tenkte jeg skulle la Star Wars få en dag til på kino før jeg slipper løs flere spoilere enn ett gatebilstevne.  I mellomtiden er det en trailer som har fanget oppmerksomheten.

Paramounts øko-skrekk-sci-fi Annihilation.

Basert på primært første bok i Jeff VanderMeers prisbelønte Southern Reach-triologi, er det en film som later til å treffe et sweet spot et sted mellom X-Files og Arrival med en liten dose Predator og Alice in Wonderland blandet inn.

Natalie Portman har hoved(?)rollen som Biologen, som sammen med et lite team vitenskapskvinner (er det relevant mon tro?) drar på ekspedisjon inn i det ukjente, etter at hennes mann ikke hadde optimal suksess i sitt forsøk på å utforske «skimmeret».  Blant de andre medlemmene av ekspedisjonen er også Tessa Thompson, sist sett som tidenes bad ass-skjoldmøy i Thor: Ragnarok, som Landmåleren,  og Jennifer Jason Leigh som Psykologen. Benedict Wong er tredje alumni fra MCU, kreditert som Vitenskapsmannen.

 

Jeg har dessverre ikke lest bøkene til VanderMeer,  men etter å ha lest litt om dem står de definitivt på listen over ting som bør sjekkes ut.  (Akk, så mange bøker, så lite tid!)

Apropos opphavsmaterialet.  I VanderMeers bok beskrives Biologen et sted som at hun har «asiatiske kinnben». Det har selvsagt fått mindre oppvakte deler av amerikansk bloggosfære til å klage på castingen av Portman.  Ironisk siden hun faktisk er minst 50 % asiatisk! Hun er nemlig født i Jerusalem, Israel, og har en israelsk far, og en amerikansk mor. (Og tar jeg ikke helt feil er også moren av israelsk slekt.) Som alle, unntatt de mest tungnemme amerikanere og UEFA, vet, ligger Israel definitiv i Asia.

Annihilation har i følge IMDB Norgespremiere 2. mars, men den kommer også raskt til Netflix.  Paramount har visstnok hatt en krangel med produsentene. Filmen skulle opprinnelig bare distribueres på kino i USA; Canada og Kina. Regissør Alex Garland var ikke så fornøyd.

Ikke så rart kanskje, siden det tross alt bare er hans andre film. (Hans første: Ex Machina, stakk av med en Oscar, så han vet hva han driver med. Paramounts tankegang er ikke uforståelig.  Det er en tanke op at en fugl i hånden er bedre enn ti på taket.  Intelligente sci-fi fimer er en risikosport.  På den andre siden fortjener filmer det formatet kun en kino kan gi (om du ikke er multimillionær med din egen private kinosal).

Men skal vi altså tro IMDB så har de alså bestemt seg for å la den treffe kinosalene i flere land enn først planlagt. Det pussige er at De fleste stedene har 22. og 23. februar penslet inn som slippdato, hvorfor Norge ligger en uke senere enn land som Sverige og Tyskland vites ikke.  Det er mulig den får en begrenset distribusjon, men det burde være en viss interesse for en slik genre-film med en så sterk rolleliste!