Victorianske grøss [Seriøst 04: Penny Dreadful]


Det er jammen ikke lenge til Netflix slipper første sesong med Defenders, så det var på høy tid å få sett ferdig noen andre serier først. Det betyr at jeg fråtset ferdig den tredje og siste sesongen av Penny Dreadful.

Penny Dreadful er en Gothic Horror-serie som  er en samproduksjon mellom Showtime i USA og Sky Atlantic i Storbritannia. Første sesong kom i 2014 med nye sesonger i 2015 og 2016.

Serien starter i 1891 i London, under Victoria-tiden. Vi følger en forunderlig gruppe sjeler i deres kamp mot mørke krefter og antikk ondskap.

Serien har ikke noen klart definert hovedperson, det nærmeste den kommer er Vanessa Ives (Eva Green). Hun er en ung kvinne med en forhistorie fylt av tragedier og sinnsykdom.  Hun manifesterer en rekke paranormale krefter, evner av stor interesse for den gamle eventyreren Sir Malcolm Murray (Timothy Dalton), faren til hennes barndomsvenninne Mina.  Det er i hans romslige herskapshus i London, Grandage Place, som fungerer som base for mye av handlingen. Sir Murray mistet sin eneste sønn på oppdagelsesferd i Afrika, er separert fra sin kone, og jakter nå på datteren sin, Mina Harker…

Blant de andre viktige karakterene finner vi Ethan Chandler (Josh Hartnett),  en amerikansk revolvermann på flukt fra familie og gamle synder; Sembene (Danny Sapani),  Sir Murrays innfødte butler/bodyguard; Doktor Victor Frankenstein (Harry Treadaway), en ung medisiner med særegne interesser og Dorian Gray (Reeve Carney), en enigmatisk playboy med svært lav terskel for å kjede seg.

Som du sikkert forstår er altså dette en serie som flittig låner fra romaner og noveller i Public Domain, etter modell fra Moore’s The League of Extraordinary Gentlemen.

  • Oscar Wildes Portrettet av Dorian Gray (1891): Dorian Gray
  • Mary Shelleys Frankenstein; eller den moderne Prometheus (1818): Victor Frankenstein og hans skapninger.
  • Robert Louis Stevensons Dr. Jekyll og Mr. Hyde (1886): Dr. Jekyll
  • Bram Stokers Dracula (1897);  Van Helsing, Renfield, Dr. Seward, Mina Harker née Murray,  m/fler.
  • Marki de Sades Justine eller Dydens ulykker(1791): Justine

Sir Murray selv har klart fått noen trekk fra Allan Quartermain i H. Rider Haggard’s Kong Salomos Miner (1885), mens varulven-mythoset i serien ikke kun lener seg på Gothic Horror-tradisjonen men også låner friskt fra amerikanske urinnvåneres legender om Wendigo. Sleng med en Scotland Yard-detektiv som hentet fra historier om Jack the Ripper, spiritisme, hekser og svartekunst og en fjollete men hjertegod egyptolog (Ferdinand Lyle spilt av Simon Russell Beale) og du har de fleste ingrediensene du trenger.

Det som appellerte til meg er at serien for det første klarer å holde flere ulike tråder gående, uten å miste fokus fra den overordnede historien. I tillegg er det bokstavelig talt ingen helter.  Alle har sine personlige (og upersonlige) demoner å stri med,  og ingen går av veien for å manipulere de rundt seg for å oppfylle sine egne prioriteringer. At det er såpass mange kjente og dyktige skuespillere i rollen hjelper selvsagt også, når så mange av karakterene har flere fasetter. Serien er en fruktbar forening av de bedre sidene ved amerikansk og britisk seriekunst, der actionsekvenser og mysterier bygger opp for hverandre.

Hele serien ble avsluttet etter 3 sesong, og totalt er det 27 episoder. Altså overkommelig på en langhelg. Du finner den på Netflix.

(Forresten er det etter sigende planlagt en tegneserie satt flere år etter siste episode, der vi får vite etterdønningene av handlingen, og hvordan det gikk med de karakterene som overlevde…)