RIAT 2017 med BBMF og mer


Royal International Air Tattoo (RIAT) er verdens største militære airshow, og holdes årlig over den tredje helgen i juli.  I år var det det 14.-16. juli på RAF Fairford. I 2017 deltok 246 fly, fra 32 luftvåpen i 26 land med tilstedeværelse 63 offisielle militære delegasjoner.

I år kunne jeg ikke dra, men jeg har alt holdt av datoene 13.-15. juli neste år. Heldigvis finnes Youtube, så man kan se noen av oppvisningene.

Ført ut en video av The Battle of Britain Memorial Flight. Denne avdelingen av RAF ble opprettet 11. juli 1957 som the Historic Aircraft Flight (HAF), da de overtok de tre siste Spitfire-flyene i aktiv tjeneste i RAF.  De tre flyene, PM631, PS853 og PS915 var Spitfire PR XIXs fra Temperature and Humidity Monitoring (THUM) Flight på RAF Woodvale.

I dag har BBMF en oppvisningsstall på seks Spitfirefly, to Hurricane fly, Europas eneste flygende Lancaster og en Dakota.  På RIAT var de i år representert ved Lancasteren, tre Spit’er og en av Hurricanene. Jeg har dessverre aldri sett BBMF live, men jeg håper å få endret på det i nær framtid.

Men det er naturligvis ikke kun veteranfly som viser seg frem.  I år var det en overraskelsesgjest som uannonsert kom å viste seg frem på søndagen.

En av de 20 gjenværende Northrop B-2 Spirit bombeflyene hadde tatt turen fra USA, og ble flanket av to McDonnell Douglas F-15E Strike Eagle. Det er litt vanskelig å se på videoen, men flere foto avslørte at det var 93-1087, Spirit of Pennsylvania som hadde tatt turen.

Hvis du aldri har vært på et flyshow noen gang bør du forsøke å ta deg en tur en gang. Når været er godt, så er det et veldig minneverdig skue.  Bare husk hørselvern, kikkert og kamera med god zoom!