Sommerlig NRK-nostalgi


Da jeg var liten var det ikke så mange TV-kanaler å velge mellom, og sommerunderholdningen til NRK var liksom det «alle» så på.

Et viktig punkt på programmet i løpet av sommeren var Ta Sjansen  fra Besserudtjernet i Holmenkollen. Første gang det ble sendt var i 1983, og siste gang var i 2002, men mer om det litt senere.

For de som ikke kjente til konseptet, så var det et årlig arrangement der dumdristige våghalser stilte opp med selvkonstruerte farkoster i to klasser:  Båt og Sykkel.  I begge klassene ble det delt ut priser for raskeste farkost, mest fantasifulle farkost, største fiasko i tillegg til Skiforeningens ærespriser.

«Båtene» skled ned en rampe, og frem til en bjelle på en flytebøye, mens syklene skulle over en flytende molo med innlagt vippebrett.

Nå har NRK vært så generøse at de har lagt ut de første 14 showene!

Get ready for a trip down memory lane!

Dette var før TV-reklamen kom til landet, så veldig mange av deltakerne var lag som sprang ut fra et eller annet større firmas forsøk på å kombinere tvungen teambuilding med å komme på TV med logoen sin.  Alt fra NSB til Vinmonopolet, til oljeselskap og hotellkjeder stilte opp.  I tillegg var det speidergrupper, eksentrikere, gutteklubber for herrer godt over middagshøyden, studenter og mang en militærtropp som stilte med mer eller mindre organiserte heiagjenger.

Det hele ble presidert over av det Norge hadde å stille opp med av TV-fjes.  Alt fra Roald Øyen og Knut Bjørnsen til Dan Børge Akerø, Tande-P og Andreas Lunnan.

Kommentatorer var blant annet Børge Lillelien, Hallvard Flatland og Knut Th. Gleditch. Jurytjenesten ble dekket av 2-3 ledige kjendiser, og det er fornøyelig å se hvem som ble brukt:  A-ha, Ole Klemetsen, Mini Jacobsen, Fredrik Hauge fra Bellona og kjendisadvokat (en yrkestittel som oppstod på slutten av 80-tallet) Mona Høiness.

Et annet nostalgisk trekk er at minst en av sendingene ble sendt uten kommentar siden NRK var i streik.  (Jeg sjekket ikke, men det bør ha vært et år med OL eller FotballVM.)

Det var også andre faste poster på programmet: Fallskjermhopp, konkurranse i vannplaning på ski, musikknumre og sist men ikke minst «årets sommermoter».  Tungt sminkede «elite mannekenger»(Dan Børges ord, ikke mine) viste den gemene hop siste skrik i strandantrekk!

I 2002 var det slutt.  Det var planlagt en utgave i 2003, men Skiforeningen hadde tatt en tung økonomisk smell når Sponsor-Service AS gikk konkurs, så de avlyste alle slike frivole arrangement.

I dag er det ingen mulighet for en renessanse: Etter ombyggingen av bakken i 2006 forsvant nemlig Besserudtjernet.  Frem til da hadde man nemlig hvert år fylt bunnen av Holmekollbakken med vann og hatt et tjern, døpt Besserudtjernen, fra juni til oktober.  Det var ikke kun for Ta Sjansen og Sommerkonserten fra flytebrygga,  det var også badekulp for lokalbefolkningen, landingsområde for utøvere i freestyle-hopp, og til glede for frosk og salamandre.

Det er kanskje like greit.  Jeg tror ikke «folk i rare klær som mislykkes på morsomme måter» har den samme appellen som for 30 år siden.

Det er også mulig at moderne HMS regler ikke åpner for at mindreårige kan kaste seg utfor en vannsklie med en farkost snekret sammen av isopor og uhøvlet trevirke med kun en hockeyhjelm og en flytevest til beskyttelse.

Men nå er det i det minste sjansen til å ta en mimretur tilbake til barndommens sommerunderholdning, og hvor utrolig korny og blendahvit norsk TV var i gamle dager!

Alle bilder: Screengrabs via NRK