«This was like a test, right? Did I pass?» [Spider-Man: Homecoming]


Peter Parker er endelig hjemme i MCU der han hører hjemme. Spørsmålet er om Marvels tryllepulver kunne redde en karakter som rett nok er Marvels best kjente superhelt, men også har vært gjennom en reboot og 5 mer eller mindre håpløse filmer alt.

Vi fikk en forsmak på den ekte Spider-Man i Captain America: Civil War, men klarer han seg (nesten) på egen hånd i en hel film? Som alltid – Det blir noen spoilere underveis, så har du ikke sett filmen, bookmark denne artikkelen og kom deg på kino!

Tom Holland har en enorm fordel i rollen som Peter Parker.  Han ser faktisk ut som en nerdete tenåring! Filmen åpner med en introduksjon av filmens skurk: Adrian Toomes, a.k.a. Vulture. Når han ble presset ut av kontrakten for oppryddingen etter hendelsene i Avengers, bestemmer han seg for å skifte karriere.

Noe som skaffer ham usømmelig mye penger. Spol frem 8 år og vi får Spider-Mans videodagbok fra hendelsene på flyplassen Leipzig/Halle i Tyskland. Ok? Det er noe som ikke helt stemmer med kronologien her.  Civil War var satt 8 år etter Tony Stark offentliggjorde at han var Iron Man.  Denne filmen er satt 8 år etter Avengers? Så om det skal stemme finner Civil War-hendelsene i 2018, og Spider-Man i 2019?

Uansett. Peter forsøker så godt han kan å kombinere skolegang med lokalt superhelteri.  Det er ikke så lett, når man samtidig skal forsøke å fange øyet til Liz, den peneste jenta på skolen. Når han så plutselig snubler over noen som selger avanserte våpensystemer basert på utenomjordisk teknologi til de lokale småskurkene…

Ok,  jeg skal ikke gå nærmer inn på plottet. Det jeg derimot skal slå fast er at det omsider er Spider-Man stemning i en Spider-Man film. Jeg fryktet at skolesettingen skulle ta for mye tid, men heldigvis klarer de å begrense seg.  Vulture er også en minneverdig antagonist, noe Marvels filmer ikke alltid har klart levere.

Selvsagt er det tett i tett med referanser til resten av Marvels filmunivers, og det var godt å se Pepper Potts igjen! Tony Starks vandrende samvittighet og raison d’etre.

Filmens mest nerdete påskeegg er når Adrian Toomes refser en av sine løpegutter.

You’re out there, wearing that goofy thing like Mel Carbs, calling yourself the Shocker! «I’m the Shocker! I shock people!» What is this, Pro Wrestling?

For de som ikke tar referansen.  «The Shockmaster» var en av wrestlinghistoriens mest mislykkede gimmicker. Den involverte en glitterdekket Stormtrooper-hjelm, en sauskinnsfell og dårlig balanse.

Ja, det var en live-debut med millioner av seere…

Heldigvis er gif’en ikke dekkende for denne filmen. Tvert i mot viser den av Spider-Man er mer en kapabel til å bære sin egen film. Han er kanskje bare en unge, men han kan stoppe en buss med bare nevene!

Er det tilfeldig at en tilsynelatende uvesentlig birolle er en kriminell ved navn Mac Gargan?  Neppe!  Mac Gargan er nemlig bedre kjent som den psykotiske superskurken Scorpion,  og senere den andre inkarnasjonen av Venom. Du vet, Venom, den neste super-filmen Sony jobber med, og nylig hyret Tom Hardy til?

Scenene i og etter rulleteksten er verd å vente på, selv om de nå begynner å bli lovlig meta, er det alltid kos å se Captain «He might be a war criminal now…» America.

Sist men ikke minst… «My friends call med MJ» ♥