Samle kan det være.


Onsdag skrev jeg om skalaer.  Ikke de musikalske, men de som har med størrelse å gjøre.  Hvilken skala(er) du foretrekker som modellbygger avgjøres av alt fra plassbehov, til egne ferdigheter, økonomi, eller hvor rask (eller sakte) du jobber.  Denne posten skal ikke handle om modellbygging generelt, det har jeg skrevet om før, det også. I stedet skal jeg gi noen idéer til hvordan du kan bygge opp samlingen din, etter inspirasjon fra filatelister og numismatikere. 

Hipp-som-happ-samlingen
Det fleste modellbyggere begynner her. Du får byggesett av velmenende slektninger,  vet kanskje ikke helt hva du liker å bygge, eller kjøper ting som er på tilbud. Resultatet er en samling som spenner over de fleste temaer, skalaer og produsenter.

Mono-produksjon
Noen modellbyggere forelsker seg i en spesiell produsent av byggesett, og setter seg fore å bygge flest mulig av byggesettene som gis ut. (Med mindre det er en liten produsent, en ganske umulig oppgave.

Tematisk
Det kanskje de fleste modellbyggere henfaller til.  Om man for eksempel bygger seilskuter, eller panser fra 2. verdenskrig, eller moderne passasjerfly, eller romskipene fra Star Wars, eller amerikanske muskelbiler, får man en tematisk samling.

Felttog-samlingen
En samling bygget opp rundt en snever tidsperiode og geografisk område enn den tematiske.  Fly på vestfronten under første verdenskrig.  Enheter involvert i jakten på Bismarck. Panservogner brukt i 7-dagerskrigen. Finnes også i ikke-militær sammenheng, som for eksempel en samling av NASCAR biler fra 70-tallet.

Representativt utvalg
En samling som minner om den generelle museer gjerne har. Hvert objekt er «typisk for typen». Mange modellbyggere liker å lage slike samlinger for å kunne sammenlikne teknologiske utvikling på begge sider av en konflikt for eksempel.

Kuriositetskammeret
Det motsatte av en representativ samling. Her er det prototyper, rariteter og one-offs som er kjernen. Ofte involverer det byggesett produsert av små enkeltmannsfirma, store mengder ombyggingssett og en forkjærlighet for resin og mer eksotiske materialer.

Kompletisten
Det er noen av disse der ute. Noen setter seg for å bygge en modell av alle utgaver av Spitfire-fly. Andre prøver å bygge alle flytyper brukt av Fleet Air Arm, eller sitt eget luftforsvar. Eller kanskje det er modeller av alle trekkvognene et lokalt transportfirma har brukt siden det startet, som er planen?

Hero-samlingen
Her er det ikke kjøretøyet som er det vesentlige, men hvem som brukte det. Enten det er en samling av alle formel 1-vinneres biler, eller kjente biler fra action-filmer. Kanskje kjøretøyene James Bond har brukt i filmene, eller flyene til berømte flygeress? Dette var en sjanger som var veldig populær på 80-tallet, men det er ingen grunn til å la det stoppe deg.

Miniatyr-samlingen
Et utgangspunkt for ens samling kan også være en eksisterende samling i «full skala».  Fordelen er selvsagt at man kan beskue originalen i detalj, og sikre at modellen blir så tro mot originalen som mulig. For de som liker å bygge på tvers av tidsaldre og teknologier, men samtidig ha en rød tråd i samlingen, er det en smart løsning, for da blir samlingen litt som et flystevne eller museum i miniatyr.

Luft46 / WhatIf?
Sist men ikke minst er det denne avarten av kuriositetskammeret.  Nemlig modeller av fly/tanks/biler som aldri kom lenger enn planleggingsstadiet. Fordelen er jo at ingen kan si at det er noe «feil» med en modell av noe som kun har eksistert på et tegnebrett.

Bilder: Airman Chad Gorecki (Public Domain),  Calflier001 CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons, Moto «Club4AG» Miwa CC BY-SA 2.0 via Flickr