Mystiske podcasts


Podcaster er en fin oppfinnelse.  En favoritt for min del er QI-alvenes No Such Thing As A Fish.  Fire av alvene (eventuelt med erstattere) som tar for seg hvert sitt snodige fakta de har kommet over mens de har drevet research for TV-programmet. Det er stort sett morsomt, lærerikt og underholdende på en og samme tid, som et akustisk kinderegg.

Jeg er også svak for mysterier av ulike arter, og der finnes det hundrevis av podcasts å velge mellom. Jeg tenkte jeg skulle anbefale to.


Den første er Unexplained.  Denne er inne i sin andre sesong, og en ny episode slippes annen hver uke, men miniepisoder, «Extras», innimellom. Det skrives og fremføres av briten Richard MacLean Smith, som sier at interessen for det mystiske kan spores tilbake til en oppvekst med X-Files, Eerie, Indiana og Twilight Zone på TV. Han er grundig og seriøs, og forsøker å angripe mysteriene så jordnært som mulig.

Den andre podcasten har raskt blitt min favoritt etter at jeg oppdaget den. Thinking Sideways startet helt tilbake i 2013, og har siden den gang spilt inn over 200 episoder.  Med andre ord kommer det en ny episode ca 1 gang i uka.
Devin, Joe og Steve er tre amerikanere fra Oregon i USA, med de tar for seg mysterier fra hele kloden.  Det er alt fra uløste kriminalsaker til forsvinninger, det paranormale og konspirasjonsteorier.  For å gi et eksempel på spredningen:  De siste dagene har jeg hørt episodene om blant annet:

  • Skipet Carroll A. Derring som ble funnet grunnstøtt uten spor av mannskapet i 1921
  • Facebookkontoen «Karin Catherine Waldegrave» som kan ha vært et hemmelig forsøk på å utvikle en AI.
  • Den australske statsministeren Harold Holt som en desemberdag i 1967 la på svøm og aldri ble sett igjen.
  • T-baneulykken på Moorgate i London i 1975.
  • «Bennington triangelet» i Vermont, der en rekke personer forsvant sporløst i årene 1920-1950.
  • USAF Captain Craig Button som  i 1997 tok av i sin A-10 Thundebolt for en rutinemessig øvelse, brøt formasjonen, skrudde av radio og sendere, og fløy over 100 mil før han styrtet i en fjellside.

Med andre ord, det er noe for en hver smak.  Til de tre etterforskernes store skuffelse må de gang på gang slå fast at det var nok ikke aliens denne gangen heller. De driver tydeligvis grundig forarbeid, og sammenlikner gjerne informasjon fra ulike kilder. Det fører ofte til noen åpenbaringer underveis, og det viser seg at oppleste og vedtatte «fakta» om mysteriene umulig kan stemme, eller i beste fall er tendensiøse.

Hvis du trenger noe å fylle mobilen din med for lange flyturer i sommer, så er begge disse podcastene midt i blinken om du liker å bli kilt litt på ryggmargen.

Bilde: Kryptos, CIA HQ, Langley, Virginia av Jim Sanborn, CC BY-SA 3.0