En skala for alt.


I tidligere poster om modellbygging, som her, og her, har jeg vært innom det besynderlige utvalget av skalaer som finnes i denne, og nærliggende, hobbyer.

Huskeregelen, enten det gjelder kart eller modeller er «BMV». Altså ikke tyske sportssedaner, men «Bilde Mot Virkelighet».  Hvis noe er i skala 1:250  betyr det at 1 cm på kartet (eller modellen) er 2,5 meter i virkeligheten. En skulle kanskje tro at det dermed var ganske naturlig at byggesett kom i enkle, metriske skalaer, som 1:20, 1:50 eller 1:100.  Det den antagelsen ikke tar i betraktning er to ting: Imperial measurements og modelljernbaner!

Om vi skal ta det siste først. I modelljernbanens spede barndom på starten av 1900-tallet var det fire standard sporvidder, kalt 0 gauge, 1 gauge, 2 gauge og 3 gauge.  Merk at dette var rene sporvidder,  så to 1 gauge modelltog kunne ha relativt ulik skala i forhold til toget de var en kopi av.

Gauge 0 ble etter hvert skrevet som gauge O, og sammenliknet med normal europeisk sporvidde ga det en skala på 7 mm = 1 foot, eller 1:43,5. HO, eller «half O» om du vil, var nøyaktig halvparten så stor, og gir den vanligste modelljernbaneskalaen 1:87 (Egentlig 1:87,1). Britene derimot skulle være sære og laget en skala de kalte OO,  som var 4 mm=1 foot, eller 1:76,2. 1:43 ble en populær skala for lekebiler, og er den dag i dag en vanlig skala på slike metallbiler, mens 1:76 ble en ganske vanlig skala for britiske byggesett av panservogner og lignende.

Den skalaen som den dag i dag gjerne omtales som «the one true scale» er 1:72. Kjapp hoderegning viser at det er en skala der 1 inch = 6 foot. Grunnen til at det er blitt så vanlig er nok blant annet at dette er en skala som er liten nok til at fly, og selv små krigsskip kan lages i denne skalaen, men ikke så liten at man ikke kan lage panservogner og biler i skalaen. (Selv om noen, eldre, modellbyggere gjerne omtaler slike byggesett som «braille-scale» siden de trenger forstørrelsesglass.)

Selvsagt finnes det nær sagt like mange skalaer som det finnes bruksområder: Skalamodeller, modelljernbaner, krigsspill eller leker.  Noen eksempler:

1:350 – Den vanligste skalaen for fulle moderne marineskip, 1:700 er vanlig for såkalte «vannlinje» modeller.

1:152 – N-skala, den minste modelljernbaneskalaen, 2 mm = 1 foot.

1:144 – W skala, halvparten så stor som 1:72, og gjerne brukt til flymodeller (for eksempel av firemotors fly), så vel som større maritime modeller.

1:64 – Den offisielle skalaen for små lekebiler av Matchbox og Hot Wheels typen (selv om de egentlig er «box scale» mellom 1:50-1:100)

1:56 – Vanlig skala for modeller brukt i krigsspill, der det kalles 28mm (siden gjennomsnittssoldaten ville vært 28mm høy).  Andre vanlige skalaer for minitayrspill er 20mm (1:91,5). Warhammer som mange kjenner, er i 25/28 mm (1:76 – 1:64). Denne skalaen startet som 25 mm, men etterhvert har modellene blitt en del større. 6mm (1:285) er vanlig for minitayrspill med kjøretøy. Utviklet av US Army,  NATO bruker offisielt 1:300, og sivile hobbyspillere blander skalaene uten skam.

1:48 – Ofte kalt «quarterscale» siden det er en fjerdedel av det som var den vanligste skalaen for dem som samlet på, og bygget, modellmøbler og -interiør. (1:12 var  1 inch = 1 foot, og gjorde det enkel å regne om arbeidstegninger.) Dette er også den offisielle skalaen for LEGOs minifigs.

1:35 – Den vanligste skalaen for skalamodeller av panserkjøretøy. opprinnelig valgt av Tamiya siden de laget motoriserte modeller, og trengte en liten skala (billigere) som samtidig hadde plass til motor og batterier. 

1:32 – Den gamle Gauge 1, som ble adoptert av bilbaner (Scalextric er i denne skalaen), og derfra over i byggesett av biler. Ble senere en populær skala for flymodeller, særlig av fly fra 1. verdenskrig, for de som liker mange detaljer og har god plass. Modellhester i denne skalaen kalles «stable scale».

1:24 – En vanlig skala for byggesett av sivile kjøretøy. Amerikanerne holder gjerne fast ved 1:25, men i praksis er det umulig å se forskjell.  Skalaen brukes pussig nok også til modeller av teaterscenografi.

1:20 – Vanlig størrelse for byggesett og modeller av Formel 1 biler.

1:18 – Den største skalaen for bilmodeller av metall (som f.eks. Bburago.) Vanlig for dukkehus ment for barn, og action figurer som G.I. Joe og Star Wars.

1:16 – Den største skalaen som brukes til byggesett av panservogner og lignende. Detaljerte modeller av soldater er gjerne i denne skalaen. Også vanlig for radiostyrte modeller.

1:12 – Modellhus for voksne, modellmøbler, modellhester i «classic scale».

1:9 – Vanlig skala for miniatyrbyer, som «Lilleputthammer» på Lillehammer og eksemplet over.

1:6 – Offisielt skalaen Barbie er laget i.

Med andre ord, det finnes en skala som passer for alt!