99 problems: 30 – Bevegelige «hellig»dager


Vi har nettopp avsluttet mai måned. Høysesong for røde dager i kalenderen. Er det ikke egentlig ikke forferdelig rart at vi fortsatt insisterer på å holde fast ved disse anakronismene?

I et moderne, sekulært, teknologisk samfunn «feirer» vi altså fortsatt at en palestinsk politiker/life coach for snaut 2000 år siden både ble forrådt døde. Altså, mer enn det skjedde ikke.  Altså mytene vil selvsagt ha det til at det skjedde mer.  At han både tok en Walking Dead, at han fløy uten pilotlisens og at han sørget for at følgesvennene hans snakket rart.

Jeg tror problemet er at veldig mange har behov for litt ekstra fri innimellom.  men trenger vi stenge ned hele samfunnet av den grunn?  Kunne ikke heller alle bare fått en ekstra ferieuke, som de kunne ta når de trengte det? Trenger vi alle å ha en oval weekend samtidig? Eller lese krim, spise appelsiner og løse kryssord synkront? Bare det faktum at disse dagene er bevegelige avslører jo at de er eldre enn en fungerende vestlig kalender!

Slik jeg ser det er det egentlig bare to datoer som fortjener å være røde, og de er ikke basert på gamle religiøse forestillinger:  Veteran- og frigjøringsdagen 8. mai og Grunnlovsdagen 17. mai.  Da er det greit å stenge ned Norge for å minnes hver vi er og hva vi er og står for. Da kan vi feire at vi er en fredelig og fredselskende selvstendig nasjon som riktignok er for spesielt interesserte, men flott for det.

For jeg er rimelig sikker på at om Jesus fra Nasaret hadde fått vite at et land på andre siden av kloden diskuterte i fullt alvor når man skulle stenge butikkene den dagen han fremprovoserte en av de mindre minneverdige skurkene til Scooby Doo-gjengen, hadde nok både han og kona fått seg en god latter!