RNoAF i miniatyr: He-115


Det norske luftforsvaret er kanskje ikke det mest populære flyvåpenet for modellprodusenter. Ikke så rart kanskje, siden vi er både et lite land, og har hatt forsvinnende lite egen  flyproduksjon.

Likevel hender det at en produsent utgir et sett med en eller flere norske profiler.  Denne gangen er det Special Hobby, som slår til med en Heinkel He115.

Heinkel He 115 var et tysk rekognoseringsfly, torpedobomber og mineleggingsfly, produsert av Heinkel før og under andre verdenskrig. Prototypen fløy første gang i august 1937 og produksjonsvarianten var klar i 1939. Det ble bygget totalt 269 fly i 21 varianter, og flyet ble blant annet eksportert til Norge og Sverige.  Norge kjøpte sekls eksemplarer i 1938,  og hadde bestilt seks til men disse ble ikke levert før april 1940.  I stedet tok Norske styrker to tyske He115 under de første dagene. Disse ble flydd til sjøflybasen Skattøra i Troms og tatt i bruk etter en rask runde med malerkosten.  Dette byggesettet inneholder i tillegg til en svensk og norsk profil også en finsk.  En av de norske maskinene var nemlig ikke i teknisk stand til å fly over til Skottland når kamphandlingene var over sommerene 1940.  I stedet fløy det til Finland (som teknisk sett var nøytralt).  Der ble det tatt i bruk av det finske luftvåpenet og det er det som utgjør den finske profilen i dette settet.

Det har jo vært en del skriving om Heinkel He115 de siste året, etter at et eksemplar ble hevet fra fjorden og er under restaurering ved Sola.

La oss først slå fast at Special Hobby er en småskalaprodusent, så dette er et byggesette for viderekommende. Anmeldelsen på Aeroscale er moderat positiv, men som en har kommentert: Det trengs litt etterarbeid for å få en helt korrekt norsk He115, siden eksportmodellen som ble solgt til Norge og Sverige skilte seg litt fra de maskinene tyskerne selv brukte.  En mulighet er seøvsagt å bygge en av de erobrede tyske maskinene i Norske farger.  De finn kodene «62» og «64».

Illustrasjoner basert på historiske bilder tyder på at man gjorde seg flid med omlakkeringen, så de erobrede maskinene så relativt striglet ut.

Det er kanskje verd å merke seg at dette er en ganske grandios maskin, og i skala 1:48 vil du trenge romslig med hylleplass!

Bilder av boks og malebeskrivelse: Special Hobby  via Aeroscale.  Profile He115 «62»: Kjetil Åkra