Tegnet magi 41: James Bond – Vargr


OO7.  Bond, James Bond. Bond er kanskje verdenslitteraturens mest berømte hemmelige agent spion. Han ble skapt av forfatteren Ian Fleming, som selv hadde jobbe i britisk etterretning under krigen, i slagskyggen av den kalde krigen. Orlogskaptein i Royal Naval Volunteer Reserve og spion for den britiske etterretningstjenesten MI6 (Military Intelligence, Section 6). Etter introduksjonen i romanen Casino Royale i 1953, skrev Ian Fleming totalt 14 bøker om Bond, før han døde i 1964 av et hjerteinfarkt. I 1962, hadde Bond debutert på filmlerretet i Dr. No, og har siden den gang figurert i totalt 24 offisielle, og flere uoffisielle, spillefilmer. Den hittil seneste, Spectre, i 2016.

Vel nå er Bond her i tegneserieformat!

James Bond – Vargr

Av Warren Ellis, Jason Masters & Guy Major. Dynamite Entertainment. ISBN: 9781606909010
Utgitt 2016 – Julegave.

Warren Ellis er mannen bak tegneseriesuksesser som Transmetropolitan og RED bør være kjent for de fleste. Her slår han seg sammen med tegneren Jason Masters som i likhet med Ellis har jobbet for både DC og Marvel.

Det er en moderne Bond vi møter i denne serien.  Han må pent finne seg i at moderne våpenregler hindrer ham i å gå væpnet 24/7 og at moderne normer tilsier at han ikke uhemmet kan flørte med alt på to ben med doble X-kromosomer.  Samtidig er både han og utenrikstjenesten såre klar over at selv om tidene har forandret seg, så trengste det fortsatt noen «blunte verktøy i verktøyskrinet».

Historien starter med Bond på hevnaksjon i Helsinki. Når den fiendtlige snikmorderen er ekspedert oppdager han at han som takk må overta saksmengden til den drepte agent OO8. Øverst i bunken er et antatt narkokartell som eksporterer syntetisk dop til de britiske øyer. Det som virker som et rutinemessig oppdrag i Berlin viser seg snart å være langt mer omfattende en anttat og med en dypere, mer illevarslende motivasjon enn penger.

Klimakset finner pussig nok sted i Norge! På det dekommisjonerte norske slagskipet HNoMS Vargr, som ligger ankret opp i skjærgården utenfor Florø, og nå presumptivt er eid av et tysk selskap som bruker det som arena for laiv-eventer. (At tegneren åpenbart har brukt et slagskip på størrelse med Bismarck som modell gjør det enda artigere.)

Historien er relativt fiffig, og veldig Bond’sk, og tegnestilen til Masters kler hovedpersonen. Jeg har alltid foretrukket den litt mer hardkokte versjonen av James Bond, og som alltid er verdenen ispedd futuristisk teknologi og kriminelle med litt for store planer for sitt eget beste. Verd å sjekke ut om du er Bond-fan.