Arkivfoto 016 – [Tank Mk.IV]Denne gangen skal vi lenger tilbake enn noen gang før…

 

Denne gangen skal vi til Belgia, nærmere bestemt området rundt Messines i Vest-Flandern.  Datoen er 7.  juni 1917, og et av de første tilfellene av panservogner i strid.  Vi skimter tre britiske Mk.IV vogner på stødig vei framover mens tyske granater eksploderer rundt dem.  Panservogner bedre kjent under kodenavnet de hadde under produksjonen så britiske industriarbeidere ikke i vanvare skulle røpe noen hemmeligheter: Tanks.

De første tanksene lignet utvilsomt på store dampkjeler eller vanntanker. De var trege mastodonter, som kravlet seg frem over ingenmannsland under et øredøvende leven. De første panservognene ble kalt «landskip» og ble sett på som landmaktens svar på marinens slagskip og panserkryssere.

En pussig detalj var at de kom med to ulike bestykninger:

  • Mannlig: To 6-pund QF, tre 0.303 Lewis maskingevær
  • Kvinnelig: Fem 0.303 Lewis maskingevær

Naturligvis dukket det opp maskiner der en sponson var utstyrt med kanon, den andre med maskingevær. Disse ble naturligvis omtalt som «hermafroditter».

Noen vogner ble bygget med en forlengelse bakerst, noe som gjorde dem i stand til å krysse bredere skyttergraver og feller. Disse «rompetrollene» var ikke en udelt suksess, på disse første vognene var selve drivbeltene et svakt punkt, og jo lenger disse var, jo større var sjansen for at en teknisk feil på en av lenkene.

Det er utrolig nok bevart noen av disse 100 år gamle krigern. Som for eksempel Lodestar III som nå residerer på det Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis ( det kongelige museum for forsvar og militærhistorie) i Brussel i Belgia. Han (legg merke til kanonene) har beholdt den originale malingen, og er kun skjønnsomt restaurert, for å beholde mest mulig originalitet.

Og selvsagt finnes det et stort antall byggesett av disse historiske og banebrytende kjøretøyene, i de fleste tenkelige skalaer.

(Svarthvitt bilder: Public Domain via British Government og Wikipedia. Fargebilde av Lodestar III: Paul Hermans, CC BY-SA 3.0)