Wo viel Licht ist, ist starker Schatten


Tv-kanalen ABC-Family byttet i fjor navn til «Freeform», og en av deres nyeste produksjoner slapp i går sin første trailer.  Hvorfor er det relevant for meg å skrive om?  Doh; MARVEL!

Det to ungdommene Tyrone «Ty» Johnson (Cloak) og Tandy Bowen (Dagger) har begge rømt hjemmefra. I tegneserien blir det ufrivillig brukt som prøvekaniner for et nytt syntetisk narkotikum av gangsteren Silvermane og han Maggia (Marvels svar på gode gamle Cosa Nostra).  I motsetning til de andre som utsettes for stoffet dør de ikke, de utvikler i stedet superkrefter de bruker i en evigvarende kamp mot narkotikabander og gangstere.

Typiske «low key»  Marvel Knights helter med andre ord. De spilles av Aubrey Joseph og Olivia Holt, som for meg er relativt ubeskrevne blad. Men de ligner nå ikke så verst på tegneseriens Ty og Tandy, og det er en god start.

Det mange har spurt seg er hvor de egentlig hører hjemme: I MCU,  Marvels «Netflix-univers» som i teorien er knyttet til MCU,  i «Mutant-universet» 20th Century FOX driver, eller helt løsrevet.

Vel det er kanon at de i tegneserien ikke er klassifisert som mutanter, men som muterte. (En viktig skillelinje der altså.)  Mer håndgripelig er logoen til Roxxon Corp som dukker opp i traileren.

Siden referanser til Roxxon har dukket opp i alle tre Iron Man filmene heller det mot at de befinner seg i MCU eller like i nærheten.

Freeform satser nok mer på tenåringsangst og realistiske problemer enn superhelting i thigh spandex, men det kler egentlig opphavsmaterialet.  Duoen har alltid beveget seg i utkanten av vanlig superheltaction, mer opptatt av å beskytte svake grupper fra pushere og gatekriminalitet, enn å stoppe megalomane vordende verdensherskere.

Så vi får se neste år, om bekymringen til fansen blir gjort til skamme.