Crazy is as crazy does. [Seriøst 02: Legion]


En ting jeg rakk i løpet av påskeferien var å få somlet meg til å se Legion, FOX’ TV-serie basert på Marvels tegneserie ved samme navn.  Brodern hadde nemlig tatt opp hele serien på dekoderen til jeg kom hjem. Jeg tror kanskje serien egner seg ekstra godt for seriefråtsing,  eller bingewatching om du snakker nynorsk.

I serien følger vi David Haller (Dan Stevens), en plaget ung mann der mye lurer under overflaten. Etter å ha blitt diagnostisert som schizofrene som barn, har han vært i og ut av psykiatriske sykehus i årevis. Nå, tidlig 20-årene, lever han et rutinemessig institusjonsliv sammen med sin gamle venn fra ungdomstiden, Lenny (Audrey Plaza). En nummen rutinetilværelse blir fullstendig kullkastet ved ankomsten av en vakker ny pasient ved navn Syd (Rachel Keller). Hun og David finne tonen, og det setter hendelsene i gang…

Karakteren Legion ble skapt av Chris Claremont og Bill Sienkiewicz,  og hadde sin debut i New Mutants # 25 (mars 1985). I tegneserien er han sønnen til professor Charles Xavier og Gabrielle Haller. Legion har i tillegg  til å være mutant, en alvorlig psykisk lidelse, I form av dissosiativ identitetsforstyrrelse (populært kalt «multippel personlighetsforstyrrelse»). Hver av hans alternative personer kontrollerer en av hans mange supermakt. I TV-serien er det skrevet om som en schizofren lidelse.  (Ironisk nok har dissosiativ identitetsforstyrrelse ofte feilaktig blitt omtalt som schizofreni.)

Det betyr egentlig også tittelen på serien ikke lenger gir noen mening.  Navnet er opprinnelig hentet fra 5. kapittel av Markusevangeliet:

Da Jesus var steget ut av båten, kom det straks en mann mot ham fra gravene. Han var besatt av en uren ånd2 og hadde sitt tilhold i gravene. Ingen var lenger i stand til å binde ham, ikke engang med lenker.3 For han var ofte blitt bundet med fotjern og lenker, men hadde revet lenkene av og hadde sprengt fotjernene, og ingen kunne rå med ham.4 Hele tiden, natt og dag, for han omkring i gravene og fjellene, og han skrek og slo seg selv med steiner.5 Da han nå så Jesus langt bortefra, kom han løpende og falt ned for ham.6 Han ropte med høy røst og sa: Hva har jeg med deg å gjøre, Jesus, du Den Høyeste Guds Sønn? Jeg besverger deg ved Gud at du ikke må pine meg!7 For han hadde sagt til ham: Du urene ånd, far ut av mannen!8 Jesus spurte ham: Hva er ditt navn? og han svarte: Legion er navnet mitt, for vi er mange.9

Et viktig moment i tegneserie er at David er sønnen til Professor X.  TV-serien er bevisst tvetydig her, men mannen bak TV-serien, Noah Hawley, har ikke lagt skjul på at han gjerne skriver inn Professor X i en eventuell sesong 2.

Serien hører nominelt til i 20 Century FOX sitt «Mutant-univers», men er samtidig frittstående.  Hadde det vært en tegneserie hadde vi nok kalt den en miniserie.  Det faktum at serien har en aura av drømmer og «utenforskap» hjelper selvsagt.  Det er dessuten vanskelig å fastslå hvilken tiår vi befinner oss i,  siden det er en steinhard og kompromissløs 70-talls-estetikk i seriens «nåtid»  mens flashback er holdt i mer kontemporær stil.

At den er visuelt strålende og fylt med surrealistiske karakterer ikke så rart når vi har i mente av Hawley kommer fra TV-serier som Bones, The Unusuals og Fargo.  Chris Claremont og Bill Sienkiewicz er kreditert som forfattere på alle 8 episodene, så de har nok hatt et ord med i laget når karakteren deres har tatt spranget fra papiret til TV-skjermen.

En annen styrke serien har er at den begrenset seg til 8 episoder. Alt for ofte pleier TV-selskap å tvære ut en sesong litt lenger, og dermed blir det en del svakere episoder underveis.  Her er det derimot nye vendinger og endringer hele tiden,  og du skal holde tungen rett i munnen for å henge med. Definitivt en serie du ikke bare kan ha på i bakgrunnen.

Noe jeg ble sittende å fundere på var hvor i alle dager jeg hadde sett Bill Irwin som spiller Cary Loudermilk før.  Etter en stund innså jeg at han spiller sammen med Robin Williams i musikkvideoen til Bobby McFerrins landeplage fra 1988 «Don’t Worry, Be Happy«. (Og når jeg sjekket opp det, lærte jeg at han er utdannet som klovn, og ble tatt opp i International Clown Hall Of Fame i 1999!)

Det er kanskje ikke så dumt å holde Legion separat fra resten av FOX Marvel-Mutanter. Uansett tapping er han en Omega-klasse mutant med nesten ubegrensede evner til å endre virkeligheten rundt seg.  Det kombinert med psyken hans gjør det vanskelig å integrere ham i en vanlig kontinuitet.

Moralen er: Mentale superevner og komplisert sinnsykdom,  det behøver ikke være enten/eller, det kan være både/og!

Legion ble sendt på FOX.
Alle bilder: FOX/Marvel