Kan 1000 kritikere ta feil? Ja det kan de. [Seriøst 01: Iron Fist]


Fredag var det premierer på Marvels fjerde Netflix-show.  Etter Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage, og via sesong 2 av Daredevil: Elektra og The Punisher,  var det duket for Danny Rand, bedre kjent som Iron Fist.

Profesjonelle kritikere har generelt felt en ganske unisont negativ dom over serien. På Rotten Tmatoes er aggregatet for kritikere bare 16 %,  men for vanlige seere er det 80 % fresh.  IMDB gir et snitt på 8 stjerner, og på Netflix vipper den rundt full score. Det er verd å merke seg at de kun hadde tilgang til de første 6 episodene av 13.  Jeg, og sikkert mange med meg har nå sett hele serien, og kan bekrefte at kritikerne har tatt grundig feil. [Spoilers ahead!]

For det første har Finn Jones fått en meget blandet mottagelse som hovedrolle-innehaver.  Jeg skal ikke repetere hvorfor det er nødvendig at Danny Rand er en privilegert, hvit rikmannssønn, og at å fjerne det aspektet ville fjernet hele karakterens raison d’etre. Derimot skal jeg påpeke nettopp hvor godt Jones passer i rollen.  Hans tilsynelatende vakling mellom å virke som en nylig opplyst backpacker og en dominant kraft gjør omverdens reaksjon på ham mer troverdig.  Den dualiteten er tydeligst i første halvdel av sesongen, noe som kan ha påvirket kritikeren.  Etterhvert som han finner fred med egne valg, og får satt ord på hva han egentlig ønsker å oppnå, blir det lettere.

Det som skiller denne serien fra de foregående er at vi denne gangen også har en protagonist som villig omfavner rollen som helt, problemet hans er snarere på hvilken måte han skal oppfylle sin heltegjerning. Da gjør det ikke så mye at han aldri trekker i det ikoniske antrekket fra tegneserien, han bruker i det minste superhelt-navnet sitt uironisk hele veien.  (Og serien gir et solid nikk til tegneseriens gule og grønne kostyme, hvis du legger merke til hvordan han går kledd i K’un-Lun…)

I motsetning til Jones er det ingen blandet mottagelse for Jessica Henwick i rollen Colleen Wing.  Hun er bare bad-ass! For en gangs skyld en romantisk interesse som er minst like klar for å gå i kamp som helten selv.  (Om vi ikke teller med Patricia «Patsy» Walker fra Jessica Jones da.)

At The Hand igjen er den primære fienden er ikke spesielt overraskende,  men det er tydelig at de er «Netflix-Marvel» sitt svar på Hydra. Et gjensyn med Madam Gao,  den definitivt mest mystiske opponenten vi har støtt på hittil er bare hyggelig. Det som derimot er nytt er at i hvilken grad familien Meachum hele veien befinner seg i en gråsone, og de tre familiemedlemmenes karakter og motivasjon er faktisk noe av det som gir serien nerve.

Selvsagt dukker Clair Temple (Rosario Dawson ) opp, hun er jo Nick Fury i «Netflix-Marvel», men også andre biroller kan vi dra kjensel på.  Når Rand trenger en skarpskodd advokat er det naturligvis Jeri Hogarth (Carrie-Anne Moss) han vender seg mot,  og en av Colleen Wings unge lærlinger i slum-dojo’en, Darryl, er en kjenning fra Luke Cage.

Det er en del «set-up» for Defenders-serien her, men det er opplest og vedtatt at det måtte komme. Derfor kan jeg unnskylde en litt blek Bakudo,  og at Scythe og Bride of Nine Spiders knapt er mer enn cameo’er.

Kampsekvensene gir kanskje ikke noen stor wow-faktor. De fungerer, men de blir fort generiske, i hvert fall så lenge den er ubevæpnet. Replikkvekslingene kan også, særlig i startet av sesongen, bli litt for tungt lastet med eksposisjon. Derimot har Marvel truffet perfekt med spesialeffekten for Danny’s «Iron Fist».  Det kunne så alt for lett blitt corny, men det virker så riktig når du har sett den et par ganger.

Serien har altså både positive og negative sider. Personlig vil jeg holde en knapp på Jessica Jones og den første sesongen av Daredevil som bedre,  men Iron Fist er fullt på høyde med Daredevil sesong 2 (der jeg føler Punisher bar store deler av første halvdel, og at det så ble en alvorlig dupp mens han var ute av soga), og milevis bedre enn Luke Cage som slet med dårlige antagonister, og en tafatt hovedperson.

Det blir spennende å se hvordan det hele faller på plass når Defenders har premiere i løpet av sommeren. Innspillingen ble avsluttet denne helgen. Jeg er nemlig ganske sikker på at Sigourney Weaver i rollen som Alexandra blir en minneverdig opponent for våre helter.

Iron Fist er tilgjengelig på Netflix.
Alle bilder: Netflix/Marvel