Tegnet magi 38: Dirk Gently’s Holistic Detective Agency


Douglas Noel Adams ble revet bort så alt for tidlig i 2001.  Han er nok best kjent for å være mannen bak Hitchhikers Guide to the Galaxy. Men han hadde mange andre utløp for sin boblende kreativitet.  Bøkene Meaning of Liff, og Greater Meaning of Liff for eksempel. Han skrev flere episoder til BBC serie Doctor WHO, og han var en utrettelig forkjemper for naturen, og artsmangfoldet.  Sist men ikke minst skapte han Dirk Gently, verdens første og eneste holistiske detektiv.

I forbindelse med den nye amerikanske TV-serien om Dirk Gently har britiske IDW gitt ut en tegneserie om den merksnodige filuren, og de to første historiene er samlet i denne boka:

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency – Big Holistic Graphic Novel

Av Chris Ryall, Arvind Ethan David, Tony Akins, Ilias Kyriazis. IDW. ISBN 978-1631407529

Utgitt 2016 (Samler miniseriene «The Interconnectedness of All Kings,» & «A Spoon Too Short.»)- Julegave.

Londonbaserte Dirk (kontoret hans oppgis å være 33a Peckender St. N1 London), er en «holistisk detektiv» som gjør bruk av «grunnleggende sammenhengene i alle ting» for å løse hele saken, og finne hele personen. Dette innebærer å pådra seg store utgifter og deretter hevde at hvert element (for eksempel å tilbringe tre uker på en tropisk strand på Bahamas) var, som en konsekvens av denne «grunnleggende sammenhengene», faktisk en viktig del av etterforskningen. Utfordret på dette punktet i den første romanen, hevder han at han ikke kan anses å ha svindlet noen, fordi ingen av hans klienter noensinne har betalt ham.

Han er synsk, men han nekter å tro på slike ting, insistere på at han bare har en «deprimerende nøyaktig god til å gjøre vill forutsetninger». Det deprimerende er at han er tilsynelatende ute av stand til å bruke denne knep for å vinne penger på hester.

Tegneseriene foregår etter hendelsene i bøkene, og vi finner Gently på reise. Først i Afrika der han prøver å finne forbindelsen mellom turister som har mistet munn og mæle, krypskyttere og nesesekretet til Ceratotherium simum simum.

Historie nummer to foregår i USA, der to seriemorder-kopister, tidsreisene eventyrere, uteliggere med magiske mobiltelefoner og en mumie men en umettelig hunger etter menneskelig livskraft, legger hinder i veien for vår venn.

Jeg er vanligvis skeptisk til slike oppfølgere der man viderefører hstorien om karakterer når opphavsmannen går bort.  Men IDW gjør sakene sine bra.  Både Ryall og Davis har skrevet fortellinger som er i Adams ånd, og tar opp tråden fra Adams forarbeid til flere bøker om Gently.

Det er kanskje ikke helt slik jeg visualiserte Gently når jeg leste bøkene, men det fungerer strålende.  Dirk Gently er akkurat så irriterende, vimsete, distré og sylskarp som vi kjenner ham. Anbefales!  (Tv-serien til BBC-America derimot er ikke så mye å rope hurra for.)