Der vi runder av med en våpenhandel som går fryktelig skeiss – Kosmorama’17 [Søndag]


 

Årets Kosmorama har vært en opptur.  Selv om jeg kanskje bedømmer totalprogrammet som litt svakere enn de siste ar årene, har det ikke vært vanskelig å finne flere filmer du -vil- se enn du -kan- se.  Det holder jo egentlig det.  Jeg hadde et knallsterkt program i dag med 5 filmer jeg virkelig gledet meg til, og jeg ble ikke skuffet. Utvilsomt det beste dagsprogrammet. Det er slik det skal være, at man går ut på en opptur og kan begynne å se frem mot neste års program.  Og selvsagt er Earlybird-billetten for 2018 alt kjøpt og betalt!

Det blir en opsummeringsartikkel i løpet av unken, når jeg har «fordøyd» litt, men la meg først vurdere dagens fangst.

Al final del túnel

Jeg startet med en argentinsk thriller.  Joaquin er rullestolbundet, og hunden hans begynner å trekke på årene.  Inn kommer en virvelvind av en stripteasedanser og hennes stumme lille datter, for å leie et rom i det store huset han eier. Hun (og vi) oppdager etterhvert at det kanskje er en grunn til at Joaquin er så bitter og menneskesky.  En gang hadde han både kone, datter og to fungerende ben.  Nå er det bare et kollisjonsskadet bilvrak som står i den overgrodde hagen.

En kveld han som vanlig sitter i kjelleren sin og reparere på gammelt datautstyr oppdager han at det foregår noe i nabokjelleren.  En gjeng prøver å grave en tunnel under hans hus og inn i bankhvelvet i nabogården.  Joaquin gjør det eneste logiske,  han bestemmer seg for å spise av lasset.  Men hvem kan han egentlig stole på?  Og er det lys i enden av tunnelen når det viser seg at de hardbarkede gangsterne har politisjefen som oppdraggiver.

En proft sammenskrudd thriller, med et godt plott, sympatiske hovedpersoner, og en finurlig tvist i finalen! Solid start!

Noma, My Perfect Storm

Dansk-makedonske René Redzepi startet en restaurant i København ved navn Noma (en sammentrekning av Nordisk Mad). Grunnlaget var en kompromissløs holdning til bruk av råvarer. De skulle være nordiske og gjenspeile sesongskiftene. Han grunnla altså stilen nordic cuisine, og ble belønnet med først én, så to stjerner i Michelin-guiden. Restauranten ble tre år på rad fra 2010 til 2012 utpekt som verdens beste.  Men i 2013 ble den skjøvet ned på 2. plass.  Vi følger René og staben hans gjennom et utfordrende år, der det virker som det tårner seg opp med skuffelser og motgang.

Med andre ord har denne filmen det som e god dokumentar trenger: En narrativ som bygger seg om mot en naturlig finale.  Som alltid med slike matdokumentarer (som er en gjenganger på Kosmorama), du risikerer å bli ganske så sulten etterpå!

I Am Not A Serial Killer

Denne irsk-britiske filmen bygger på Dan Wells’ bok av samme navn.  John er 16 år, har et anstrengt forhold til familien, og er diagnostisert sosiopat. Han oppfyller alle kriterier for å kunne bli en seriemorder, og det hjelper kanskje ikke at han hjelper moren med balsamering i familiens gravferdsbyrå.  Men når den lille småbyen i Minnesota blir rammet av en rekke uforklarlige og brutale mord, hvem er bedre egnet til å forsøke å løse mysteriet.

Dette var definitivt årets beste skrekk-film på Ramaskrikprogrammet. (Jeg vet nemlig ikke helt om My Father Die, teller, siden den var fri for det minste snev av det overnaturlige…)  Jeg har ikke noe forhold til Dan Wells, men han har visst lært gått Stephen Kings forfatterskole. Sist men ikke minst, herlig gjensyn med Christopher Lloyd.

Denial

Som jeg nevnte i mine anbefalinger før festivalen bygger årets avsluttingsfilm på en sann historie. David Irving saksøker historikeren Deborah Lipstadt for ærekrenkelser. Irving er en uforfalsket Hitler-fanboy, selvlært historier og har begått mange feil i bøkene sine. Men er det beviste handlinger som er et resultat av rasisme og antisemittisme?  Lipstadt er fullt klar over at om hun taper vil det åpne for en ny bølge Holocaust-fornektere, apologister og historierevisjonister.  Heldigvis har hun et skarpskodd juridisk team, men det er ikke sikkert deres slagplan følger hennes ønsker.  Hun må legge livet sitt i hendene på et tospann bestående av en iskald juridisk mesterhjerne (briljant spilt av Andrew «Moriarity»Scott) og en jovial skotte som er svært glad i både vin, whiskey og fluefiske. (Tom Wilkinson) Et grundig britisk rettsaksdrama, om en viktig historisk rettssak.

Om jeg har noe å utsette på filmen er det kanskje valg av hovedrolleinnehavere. Timothy Spall er på grensen til det parodiske i sin tolkning av David Irving. (Rett nok er Irving et levende karikatur i seg selv, men for en som ikke kjenner historien og mannen kan det virke litt i overkant.) Rachel Weisz er helt nydelig, men her jobber hennes gode utseende litt mot henne. Hun virker rett og slett litt for ung, den ekte Lipstadt var over 50 når rettsaken foregikk.

Uansett en film jeg kan anbefale til den får ordinær kinopremiere om en drøy måned, 21. april.

Free Fire

Det ville være juks å ikke få med seg en film etter den offisielle avslutningen, ikke sant? Denne actionkomedien fikk æren, og den er kanskje den mest stjernespekkede filmen jeg så i år, med navn som Cillian Murphy, Brie Larson og Sharlto Copley.

Vi er i Boston 1978. En delegasjon fra IRA møter en tvilsom sør-afrikansk våpenhandler og hans kompanjong, en tidligere Black Panther. Målet er en våpenhandel i en nedlagt fabrikk, arrangert av en ung kvinnelig fixer. Begge parter har med seg diverse medhjelpere, men når det viser seg å være ondt blod mellom to av disse, er det gnisten som skal til for at kruttønna skal eksplodere. Det er fri tilgang på våpen, dop (dette er 70-tallet, husker du), mange gjemmesteder og ingen stoler på noen andre.  Mens kulene flyr veggimellom, blir spørsmålet, hvor ble det av pengene og hvem forsøker å lure hvem?

Det er en oneliner-fest uten like, stadig mer kreative skader oppstår og klær og frisyrer er det beste/verste 70-tallets glansdager kan by på. Skikkelig moro er det! Filmen har kinopremiere 31. mars!

Status etter festivalen

Filmer sett: 25
Språk hørt: 20 – engelsk, fransk, kinesisk, nederlandsk, norsk, 2 ulike afrikanske stammespråk, polsk, amerikansk tegnspråk, rumensk, sør-koreansk, japansk, svensk, somali, slovensk, nord-koreansk, spansk, russisk, dansk, makedonsk.

[Filmbilder: Kosmorama.]