Fra barnehjemsbarn til svindlere på Kosmorama’17 [Torsdag]


 

På høy tid med en skikkelig Kosmorama-dag igjen. Fem filmer sto på programmet, og for ikke å gå lei var det naturligvis solid spredning i feltet!

Ma Vie De Courgette

Denne franske animasjonsfilmen var dønn sjarmerende.  ) år gamle Icare, som går under kjælenavnet «Squashen», blir foreldreløs og havner på barnehjem.  Der er vi innom de fleste temaer slike filmer liker å dekke.  Tøffinger som er gode på bunnen, raringer som ikke er så rare når alt kommer til alt, gryende kjærlighet, og en lykkelig slutt.  En finfin start på dagen!

Câini

Dette var en western.  Ung mann arver stor eiendom etter bestefar, uten noen klar formening om hvordan han klarte å erverve den.  Bestemmer seg for å selge, men bestefars gamle løpegutter skal ha seg frabedt forandringer, og det kommer for en ren dag at ikke bare var det ikke rent mel i posen, det var knapt nok annet enn det motatte av mel. Legg til en dødssyk gammel sheriff og hans ikke alt for oppvakte deputy,, som forsøker å nøste opp et likfunn på det samme landområdet og en historie som går ganske rett frem fra A til C via B, og vips har du denne filmen.  Rent bortsett fra at den foregår i nåtid og er satt i Romania. Helt grei westernfilm, av den litt senere, dekonstruerte typen.

The Hippopotamus

Filmen er basert på boka av samme navn skrevet av Stephen Fry. (En bok jeg har, men dessverre ikke har fått lest ferdig,  ennå!) Filmskaperne traff  innetier når de valgte Roger Allam til rollen som hovedpersonen Ted Wallace.  Han er en forfyllet middelaldrene journalist som har gjort skandale i teateret og dermed står uten inntekt.  Så kommer gudedatteren hans Jane på banen og tilbyr ham rikelig betalt for å komme i bunns i hva som foregår på slottet der en av hans andre gudbarn, unge David bor.  Er det sant at han kan helbrede med mirakelets kraft. Er det Englands svar på Snåsapjokken som er på ferde?

Med en massiv dose livstretthet, kynisme og sarkasme gyver Ted løs på oppgaven. Det er ubehøvlet, syrlig og veldig morsomt. Filmen har ikke fått spikret noen premieredato i Norge ennå, men jeg ser den kommer til Sverige til juli, så da er nok norske kinoer ikke så langt etter.  Absolutt verd å se!

Les Premiers Les Derniers

Belgisk dystopi var neste film på programmet.  Dessverre var det noe uforløst ved hele greia. At fargespekteret tydet å at den kun var spilt inn i grålysning, hjalp ikke.  Historien var springende og filmen var alt for flink til å nøste opp trådene. Skal du lage lett surrealistiske filmer av denne typen kan du ikke vise alle kortene i siste akt. Ikke var den spesielt voldelig heller, slik Kosmoramaprogrammets hevdet. Nei, selv ikke Jesus i egen høye person kunne redde denne.

Ah-ga-ssi (The Handmaiden)

Heldigvis var avsluttningen på dagen en real opptur.  Filmen som på norsk er døpt Kammerpiken er signert Chan-wook Park, og da vet du hva du får. Høk over høk, forviklinger, samme fortelling gjentatt fra ulike synspunkt med ulike fortellere, en solid dose blod, en enda større dose sex og en passe klype med ren slap-stick. Marvelous! En artig detalj er at underteksten er tofarget:  Oransje for japansk, hvitt for koreansk.

Kort fortalt: En koreansk svindler utgir seg for å være japansk greve i et forsøk på å tilrane seg formuen til en ung japansk adelig som holdes i husarrest av sin eksentriske onkel. Onkelen samler på sjeldne erotiske bøker og har hyret «greven» til å hjelpe til med forfalskninger, samtidig som han selv sikler etter formuen til niesen. Inn kommer en ung lommetyv i rollen som arvingens nye kammerpike, for at hun skal hjelpe greven med å berede grunnen for svindelen. Så kompliserte planer fungerer naturligvis ikke som tenkt.  Kammerpiken forelsker seg i arvingen, og omvendt. Greven må tilpasse planene sine fortløpende. Aner onkelen uråd?  Hva skjedde egentlig med hans forrige kone?  Hva kan man gjemme i jadeporten, og kan det føre til bjelleklang? Sist men ikke minst, hva befinner seg i kjelleren?

Filmen har vanlig kinopremiere i Norge 7. april

Status etter 3 dager

Filmer sett: 12
Språk hørt: 12 – engelsk, fransk, kinesisk, nederlandsk, norsk, 2 ulike afrikanske stammespråk, polsk, amerikansk tegnspråk, rumensk, koreansk, japansk.

[Filmbilder: Kosmorama.]