Dokumenterbar start på Kosmorama’17 [Tirsdag]


Gårsdagen stod i inntektgivende arbeids tegn,  så det var først på tirsdag jeg kunne ta jomfrudommen på årets Kosmorama.

Jeg hadde før festivalen en leken idé om å prøve å begrense meg:  3 filmer pr dag blir litt over 20 på en uke. Ikke halvgærent det.  Men siden mandagen var filmfri, var det fullt kjør!

Noen ganger blir jeg spurt hvordan jeg klarer å se så mange filmer på en dag.  Knepet er variasjon. Men litt tilfeldigheter førte til at dagen i dag bød på mye dokumentarer.  Heldigvis den sjangeren som lettest lar seg fordøye på denne måten

The Chocolate Case

De fleste vet at sjokolade er farlig godt, men hvor mange tenker på at sjokolade også er farlig godt? Årets åpningsfilm for mitt vedkommende er en nederlandsk dokumentar om de mørke sidene ved kakaoproduksjonen.  En gruppe nederlandske journalister lar seg inspirere av kritikken mot bransjen, og bestemmer seg for å lage en 100% garantert barneslaveri-fri sjokoladeplate. Det viser seg vanskeligere enn forventet.  Når du ikke engang kan stole på Max Havelaar og Fairtrade, hvem kan du da stole på?  Og hva gjør du egentlig når mediestuntet ditt vokster til å bli Nederlands største sjokoladeprodusent?

Dette var en god start,  en vel sammenskrudd dokumentar om et viktig tema, som likevel klarer å la humoren lure under overflaten.

In Defense of Food

Neste film ut handlet også om hva vi putter i oss.  Denne gangen i amerikansk tapning.  Journalisten Michael Pollan prøvde å komme til bunns i spørsmålet om ernæring og den vestlige dietten.  Hva vet vi,  hvorfor blir vi syke, fete og diabetiske? Resultatet ble en bok, og nå en film.  Hans viktigste læresetning er helt enkelt:

Spis mat, ikke for mye, mesteparten planter.

Han ser på forskningen på mettet fett, som både førte til jakten på de fettfrie (og desto mer sukkerholdige), og til oppblomstringen av bruk av transfett som et «sunnere» alternativ. Eller som han sier: «Vi byttet ut noe som kunne være helseskadelig, med noe som beviselig er det».  Hvordan har industrialiseringen av matproduksjon, og behovet for stadig lenger holdbarhetstid påvirket næringsinnholdet?  Hva kan vi lære av franskmennene. Sist men ikke minst, er «Glutenfri» bare et nytt symptom på samme hysteri som gav oss Corn Flakes og yoghurt-klyster?

Dette var en god dokumentar, egnet til å gi alle litt dårlig samvittighet for hva de har i kjøleskapet, selv om den innimellom kunne falle for fristelsen til både å bli litt banal, og ganske belærende.  Men bedømmingen min er nok farget av at jeg kom rett fra en vesentlig bedre dokumentar.

Jeg hadde så en åpning i programmet.  Den eneste aktuelle filmen, den sør-amerikanske road movien La Vinganca var utsolgt! Siden det var litt sykdom på jobb var egentlig det like greit, siden jeg da kunne stikke innom kontoret noen timer å hjelpe til.

Jeg rakk dog tilbake til neste post på programmet…

Adressa 250 år: Hypermoderne til alle tider

Dette var en kombinert visning av jubileumsfilmen fra 1967 (som igjen bygget på en film fra 1963), et foredrag om endringer av journalistenes hverdag i dagens «instant news» virkelighet,  en snakk om Adressa som filmanmelder gjennom tidene, og en presentasjon av to ulike trønderske filmprosjekt spætt film jobber med. (Hvorav den ene har premiere på neste års Kosmorama.  En helt grei halvannen time med løst og fast, selv om den gamle dokumentaren var det jeg kom for å se. (Faste lesere vet jo hvor glad jeg er i bilder fra gamle dager!)

My Entire High School Sinking Into the Sea

Denne tar nok prisen for årets hittil rareste film, med årets hittil lengste filmtittel. Et lystig kaleidoskop av en skranglete animasjonsfilm om viderverdighetene som følger med når man vokser opp. For ikke å snakke om når skolen (Tides High School!) din glir ut i Stillehavet etter et jordskjelv fordi rektor har forfalsket papirene i byggesaksbehandlingen! Denne var skøy. Det var en del kjente navn på listen over stemmer også, med Susan Sarandon som det største. Alle kunne ha godt av å se denne,  med unntak av epileptikere, men resten av forestillingene er faktisk utsolgt! Det eneste som manglet var et tablå med beskjed om at filmen «bygget på en sann historie»

Death by Design

Jammen ble det ikke en ny dokumentar på tampen av dagen.  Denne gangen var temaet vår galopperende trang til å anskaffe oss stadig nye elektroniske duppedingser. Eller snarere mangelen på plan for hvordan vi skal handskes med forurensingen både produksjon og destruksjon medfører. I Kina er store områder alvorlig forurenset av tungmetaller,  industrien tjener mer på å betale latterlige små bøter enn å gjøre endringer, og arbeiderne drives så hard at stadig flere av dem velger å hoppe fra fabrikktaket, om ikke en eksploderende fabrikk eller alvorlige forgiftninger dreper dem først.  Problemet er ikke nytt.  Amerikanske fabrikker skapte de samme problemene i IT-revolusjonens barndom, før det meste av produksjonen ble flyttet til Kina.  Ute av øye, ute av sinn.  De store produsentene baserer seg på et nettverk av underleverandører vi ikke har hørt om med navn vi ikke kan uttale.  Bedre blir det ikke når stadig flere fristes til å følge Apples forretningsmodell, med å gjøre det så vanskelig som overhode mulig for forbrukeren å reparere sine egne apparater, slik at man heller må kjøpe nytt etter et år eller to.

Filmen presentere også noen alternative løsninger.  Som de lille firmaet i Irland som forsøker å lage PC’er og laptoper av trevirke, som skal være lette å vedlikeholde og oppgradere så de kan vare 3-4 ganger lenger enn en vanlig laptop. Eller det amerikanske firmaet som lager «gjør det selv» sett, med kopier av Apples skrutrekkere for proprietære skruehoder så forbrukere lettere kan reparere i stedet for å kaste. Apple er de slemmeste guttene i klassen i så måte, både i måten de designere dingsene sine, og en nådeløs markedsføring for å tvinge opp frekvensen fanboi’ene kjøper nytt, men ingen av de store selskapene er fri for sot på vingene.

En helt grei dokumentar, men det var innimellom litt springende i formen, og den klarte aldri helt å bestemme seg om hovedfokus var på miljøforurensning eller problemet med innebygget utdatering.

Status etter 1. dag

Filmer sett: 5
Språk hørt: 7 – engelsk, fransk, kinesisk, nederlandsk, norsk,  2 ulike afrikanske stammespråk.

[Alle bilder: Kosmorama]