Noen spoilerfylte tanker om Logan


loganLogan har blitt skamros av kritikere og fans siden premierene, og er utvilsomt 2017 hittil beste «superhelt» film.  Ikke minst fordi den for mange redefinerer hele sjangeren. Marvels knep har jo hele tiden vært at de ikke lager Superheltfilmer™. De lager filmer innen en rekke ulike sjangre, som tilfeldigvis har metamennesker i hovedrollene.

Det er en verdig svanesang for både Patrick Stewards Charles Xavier, og Hugh Jackmans James «Logan» Howlett, og det er nesten så de lukter Oscar, eller i de minst en Golden Globe av prestasjonene deres.

Filmen har også et godt eksempel på bruk av Chekovs Gun,  eller i det minste Chekovs ammunisjon. Sant og si klarte de å kamuflere det godt, men så falt de for fristelsen til å trekke det frem igjen i siste tredjedel av filmen, noe som egentlig var litt unødvendig.

Til å være 2027 er det ikke så mye som har forandret seg, noe som egentlig er ganske logisk.  Bortsett fra at tigeren er utryddet, er det stort sett bare noen åpenbare forskjeller når det kommer til transport. En ting er de automatiserte lastebilene,  noe som jeg synes var en kløktig liten detalj. I tillegg er det noen kjøretøy som ser litt annerledes ut, som Howletts Chrysler-limo.  Du la kanskje merke til den lille homagén til en annen film om en  gammel helt som føler verden på mange måter har dratt fram ham?  Når de rømmer fra gjemmestedet i Mexico har skadene på bilen gjort at den, forfra er umiskjennelig lik denne:

v8int

OK, den deteministiske pessimismen har de to til felles i det minste.

Men så til plotthullet. Handlingen dreier seg om Logan som plutselig for ansvaret for Laura, fantastisk spilt av unge Dafne Keen.  Hun er et resultat av X-23 programmet, som nå har blitt sluppet fri av den mexikanske sykepleieren Gabrielle Lopez. Lopez jobbet i Transigen, som klonet frem barn fra celleprøver stjålet fra de stort sett utdødde mutantene vi kjenner og elsker. Formålet var å skape de perfekte soldater, men barna viste seg lite samarbeidsvillig.

Lopez slapp løs barna og røte for å finne Logan fordi X-23 programmet skulle skrotes til fordel for X-24 (som vi etterhvert får vite hva er), og barna avlives som kostbare feilvarer.  Underveis i filmen advarer Donald Pierce, Transigens kybernetisk oppgraderte sikkerhetssjef, sine Reavers om at det er bortkastet å skyte på Laura, siden hun har sin biologiske fars helbredelsesfaktor.   Så langt henger det på greip, men ikke så mye lenger…loganc

I filmens klimaks angriper nemlig Transigen-troppene de rømte X-23 barna som er på vei over grensen til asyl i Canada.  Av en eller annen grupp forsøker de å ta dem levende, på tross av at det burde vite hvilke evner de enkelte ungene har, evner som så vidt vi vet IKKE inkluderer helbredelsesfaktor.  Hvorfor i alle dager angriper de ikke bare med noen tungt bevæpnede flygende kanonskip, og så konsentrere seg om å fange Laura til slutt?.  Altså  jeg skjønner at det hadde blitt en dårlig slutt på filmen,  men når det gikk opp for meg at det var noe som skurret her, etter rulleteksten, trakk det litt ned.  Dumme plotthull er alltid irriterende. De hadde lett sluppet unna ved å legge inn en scene underveis om at Transigens ledelse hadde fattet ny interesse i programmet etter å ha sett X-23 kullet i aksjon, og derfor ville fange dem levende for studier.

Jeg skal ikke la det trekke ned for mye.  For dette er en film som fortjener all den rosen den har fått.  Med R-rating kan Logan bokstavelig talt slippe seg løs. Det er en voksen film, ikke på grunn av den visuelle volden, men kanskje vel så mye fordi den tar for seg voksne tema: Alderdom, sykdom, følelsen av å være mislykket, og utfordringene med å knytte seg til familie, når man er vant til å klare seg selv.

Det er likevel tross alt ikke en trist film. Tvert i mot peker jo slutten på en ny fremtid der det fortsatt vil finnes mutanter,  mutanter som er oppvokst på X-men-tegneserier…